Acht minuten tijd voor inspraak van studenten

DEN HAAG, 30 okt. Hoeveel minuten spreektijd is de mening van studentleden uit de universiteitsraden waard op een conferentie over de bestuurlijke organisatie van universiteiten en hogescholen? Een kwartier? Tien minuten?

Het werden er vier, gisteravond bij de opening van de besloten conferentie die minister Ritzen (onderwijs) had georganiseerd in een Haags hotel.

De studenten hadden hun komst aangekondigd en gezegd dat zij het besloten karakter van de conferentie zouden respecteren. Zij vroegen alleen een kwartier om de deelnemers een open brief te overhandigen en duidelijk te maken waarom op zo'n bijeenkomst de stem van studentleden uit de universiteitsraden eigenlijk niet gemist kon worden.

Maar toen de veertienkoppige delegatie zich voor het hotel verzamelde leek het de minister en zijn voorlichtingsafdeling beter de studenten in een bijzaaltje te woord te staan, met de pers erbij. De minister kon dan de open brief in ontvangst nemen en een dankwoordje uitspreken. Voor dit scenario wilden de studenten zich echter niet lenen. Waarom konden zij niet gewoon in een kwartiertje hun zegje doen?

'De vergaderruimte is al vol, daar kunnen niet nog eens veertien mensen bij', luidde het weerwoord, dat van tafel verdween nadat een student aan het hotelpersoneel had gevraagd hoe vol die zaal nu echt was. Halfvol.

Toen bleek het 'zeer strakke tijdschema' het struikelblok. 'Een kwartier? Dat kan echt niet. Maar waarom biedt u mij uw verklaring nu even niet apart aan?' probeerde Ritzen nog eens. 'Ik zal deze laten uitdelen aan de deelnemers en ze vertellen wat u mij verteld heeft.' We zijn bereid het in tien minuten te doen, luidde de reactie.

De minister trok zich terug in de lounge en liet zijn voorlichter al pendelend verder onderhandelen. Uiteindelijk kregen de studenten vier minuten spreektijd en nog eens vier om hun document uit te delen.

Voor de voorzitter van de conferentie, de vroegere Vendex-topman A. Van der Zwan, duurde het allemaal te lang. 'Laten ze eens ophouden met dat gezeik, straks beginnen we te laat', schalde hij door de lounge. Maar toen het zeven uur was, zat een groot deel van de zestig geselecteerde conferentiegangers nog aan tafel. Of de studenten nog even geduld hadden, het begon wat later. Acht minuten na aanvang stonden de studenten weer buiten en kon achter gesloten deuren worden gewerkt aan de contouren van de toekomstige bestuursstructuur.