Werknemers bezetten filmbedrijven

HILVERSUM, 29 okt. De 46 werknemers van RCM Filmlaboratoria in Hilversum en NLF in Loenen hebben hun bedrijven bezet om te voorkomen dat apparatuur en inventaris in opdracht van de NMB bank worden weggehaald.

De NMB heeft vrijdag daartoe opdracht gegeven omdat de beide in film- en video ontwikkeling en afwerking gespecialiseerde bedrijven niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. NMB heeft geen vertrouwen in een aangekondigde reorganisatie. De reorganisatie heeft tot doel de twee laboratia samen te voegen tot een bedrijf. Met elkaar beheersen zij zestig procent van de Nederlandse markt voor afwerking van film- en video en hebben ze een omzet van rond de vijf miljoen gulden.

De NMB heeft tot nu de betalingen aan RCM en NLF voortgezet, maar weigerde vorige week de garantie dat de salarissen voor oktober nog worden uitbetaald. Vrijdagmiddag reed een aantal busjes van een bedrijfsbeveiligingsdienst de bedrijfsterreinen op, met als doel de apparatuur weg te halen. De werknemers hebben in samenwerking met de vakbonden de ontmanteling van hun bedrijven tegen gehouden. Zij houden de beide bedrijven sinsdien bezet en werken gewoon door, aldus de woordvoerder van de bezetters.