Voorspelling van zware herfststorm komt niet uit

WAGENINGEN, 29 okt. Vrijdag leek het erop dat we vandaag met storm te maken zouden krijgen. De prognoses van het Europese weercentrum en het Britse meteorologisch bureau waren het wat dat betreft roerend met elkaar eens. In de loop van het weekeinde werd echter duidelijk dat de kans op storm was afgenomen, ondanks het feit dat menige barometer in de huiskamer op 'storm' staat.

De lage barometerstand wordt veroorzaakt door een depressie boven de Britse eilanden, die gisteren al beneden de 960 mbar uitkwam. Dat haalde de energie voor de volgende storing, die de storm zou moeten brengen, er voor een groot deel uit. In de loop van de avond trekt die storing wel langs onze kust, maar meer dan een harde of stormachtige wind levert dat niet op.

Het blijft deze week wel onbestendig weer met talrijke buien en aan de kust vaak harde of stormachtige wind uit west, later noordwest. De middagtemperatuur ligt omstreeks 10 graden. Het onstabiele weer heerst in heel West-Europa, waarbij de noordhellingen in de Alpen boven circa 1.300 meter deze week al een dik pak sneeuw kunnen krijgen.