Veel tips over mislukte overval KLM-vliegtuig

ROTTERDAM, 29 okt. Bij de politie zijn enkele tientallen tips binnengekomen over de mislukte overval op een KLM-vliegtuig vrijdagavond, maar er zijn nog geen concrete aanwijzingen over de daders. Dit heeft de dienst luchtvaart van de rijkspolitie meegedeeld.

Tientallen politiemensen hebben dit weekeinde op het terrein van de luchthaven naar sporen gezocht. Ook het bestelbusje waarmee twee mannen de Boeing 737 uit Zurich op de taxibaan tot stoppen dwongen en de buitenkant van het vliegtuig zijn onderzocht. Het busje was op de luchthaven gestolen en is na de overval leeg teruggevonden.

De politie zoekt de daders onder de werknemers van de bedrijven die op Schiphol zijn gevestigd. De KLM zal 'bepaalde zaken op een rijtje zetten naar aanleiding van vragen waarmee de politie komt', zei een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Hij wil niet zeggen of de KLM naar aanleiding van de gebeurtenissen van vrijdagavond extra veiligheidsmaatregelen neemt. Hij wijst er wel op dat waardetransporten niet ongebruikelijk zijn. Schiphol overweegt geen nieuwe beveiligingsmaatregelen voordat de uitslag van het politieonderzoek bekend is.

De daders moeten volgens de politie zeer goed op de hoogte zijn geweest van de situatie op Schiphol. Zij moeten vertrouwd zijn met het radioverkeer tussen de verkeerstoren en de cockpitbemanning, met de apparatuur in het gestolen luchthavenbusje.

De daders hebben zich kennelijk niet gerealiseerd dat op het moment dat zij het vrachtluik zouden openen, de vliegers daarvoor een signaal krijgen in de cockpit, aldus de politie. Het vrachtluik bevond zich voor de vleugel en niet er achter zoals eerder werd meegedeeld. De mannen, die zich vlak voor de motor bevonden, sloegen op de vlucht toen de piloot extra gas gaf.