Van Breukelen denkt terug aan Nederland-West-Duitsland; Eengelijkspel had de verhoudingen beter weergegeven

AMSTERDAM, 29 okt. Er heerste gistermiddag verslagenheid in de kleedkamer van PSV. Spelers als Gerets, Heintze en Vanenburg zaten zelfs na de douche nog roerloos voor zich uit te staren; het hoofd daarbij ontgoocheld voorover gebogen. Na de topconfrontatie met Ajax restte voor PSV (3-1) slechts de schrale troost dat de ploeg weer iets van zijn glans had teruggekregen. De Eindhovenaren domineerden immers in een groot deel van de wedstrijd. Dat Ajax niettemin de twee punten opstreek kwam bij PSV hard aan.

De geprikkelde Hans van Breukelen kon het na afloop nog niet verkroppen. 'We hebben het duel tussen de achtste en de tachtigste minuut naar onze hand gezet. Als je reeel bent verdiende er maar een team de overwinning en dat was PSV. Ik moest vanmiddag weer terugdenken aan het WK. Toen speelden we tegen West-Duitsland onze beste wedstrijd maar we konden toch naar huis', aldus de teleurgestelde doelman van het Nederlands elftal.

Cruciaal was het tweede doelpunt van Ajax, negen minuten voor het einde. Daarbij joeg Roy na een pass van Wouters op de bal waardoor de PSV-defensie werd gedwongen om in te grijpen. Heintze wilde de Ajacied afstoppen, maar de aanstormende Van Breukelen schopte de bal via het lichaam van de Deen voor de voeten van Pettersson. Voor open doel faalde de Zweed dit keer niet: 2-1. Pettersson, die eerder in de tweede helft na voorbereidend werk van Bergkamp al eens vrij was gekomen voor Van Breukelen maar toen miste, kon achteraf opgelucht adem halen. 'Bij dat doelpunt had ik de bal voor het intikken. Maar ik schrok toch even van de kans. In een flits schoot er door mijn hoofd: als ik deze bal nou ook nog naast schiet... '

Ommekeer

De ommekeer in de wedstrijd kwam voor Ajax net op tijd. Vanaf het openingsdoelpunt van Wouters (een lage schuiver, aan de rechterzijlijn perfect voorbereid door Pettersson) werd Ajax teruggedrongen op eigen helft. Het veldoverwicht resulteerde na rust in de gelijkmaker, die overigens duidelijk in buitenspelpositie werd gescoord. Bosman verlengde een pass van Vanenburg op Ellerman. De rechterspits van gisteren stond op dat moment als enige in het strafschopgebied. De overigen, Bosman, De Boer Vink en Winter op een lijn er buiten.

Gezien de krachtsverhoudingen was de treffer van PSV op dat moment echter verdiend. Vriend en vijand waren het er achteraf over eens dat een gelijkspel als uitslag meer de realiteit benaderde. Het verrassende driespitsen-concept van PSV speelde Ajax parten. Danny Blind: 'Zeker in de laatste fase van de eerste helft heeft PSV veel kansen gehad. De ploeg zette ons volledig vast. Wouters moest Vanenburg in de gaten houden, waardoor het opkomen van achteren uit werd bemoeilijkt. We konden eigenlijk alleen nog hopen op een counter.'

En trainer Leo Beenhakker: 'Doordat Wouters zich liet terugzakken gaven we het initiatief uit handen. Een uitslag van 1-1 was een juiste afspiegeling geweest. Aan de andere kant hebben we met zuinig spel een goed resultaat behaald. Dat is ook een verdienste.' Stefan Pettersson vond dat Ajax in het grootste gedeelte van de wedstrijd te veel balverlies leed. De spits: 'Daardoor kwamen we te weinig aan ons eigen spel toe. We kregen vandaag veel meer ruimte dan tegen FC Utrecht. Als de tegenstander niet met negen man voor het doel blijft hangen, scoren we wel. Maar in z'n totaliteit vind ik dat we vorig jaar in de thuiswedstrijd tegen PSV (die eindigde in een 3-2-zege voor Ajax, red.) beter hebben gespeeld.'

Comedy Capers

Ajax-PSV werd gewonnen door de ploeg met de beste defensie. De botsing tussen Van Breukelen en Heintze noemde de doelman later terecht een moment uit de tv-serie Comedy Capers. Bij de derde Ajax-treffer, gescoord in blessuretijd, stond schutter Dennis Bergkamp helemaal vrij en kwam Stan Valckx plotseling tegenover twee man (Wouters en Bergkamp) te staan. Bij Ajax vertolkte Stanley Menzo bovendien een heldenrol. Met name de redding bij het van dichtbij geloste schot van Johnny Bosman mocht er zijn. De verzamelde Engelse pers, die PSV-trainer Bobby Robson hinderlijk blijft achtervolgen, informeerde na afloop nieuwsgierig naar de achtergronden van de internationaal tamelijk onbekende Menzo.

Voor de tv-camera solliciteerde de sluitpost van Ajax nog maar eens naar een plaats in het Nederlands elftal. Op grond van zijn prestatie van gistermiddag, hoort hij in ieder geval bij de selectie thuis, maar Rinus Michels, die in het Olympisch Stadion op de tribune zat, koos tot nog toe toch voor de routine (Van Breukelen/Hiele). Menzo, die onder de hoede van Frans Hoek aan een ijzersterk seizoen bezig is, brengt de bondscoach steeds meer in verlegenheid.

Er was gisteren nog een andere Ajacied die hoopt op een plaats in de selectie van het Nederlands elftal, dat op 21 november tegen Griekenland speelt. Bryan Roy bewees dat hij de beste linksbuiten is van Nederland. Of dat een plek in Oranje rechtvaardigt hangt natuurlijk van het concept af. Danny Blind deed alvast een goed woordje voor zijn ploeggenoot: 'Bryan is veel evenwichter in zijn spel geworden. Sterker aan de bal ook. Kortom, zijn prestaties vertonen een duidelijke opgaande lijn.'

De beste linksbuiten die Ajax ooit in de gelederen had, Piet Keizer, vindt het nog te vroeg Roy te selecteren voor Oranje. 'Het is leuk om te zien wat Bryan allemaal doet. Maar het rendement moet groter worden. Alhoewel hij zijn bewaker Gerets vandaag toch een paar keer het nakijken gaf.' Bryan Roy zelf bleef bescheiden als altijd. 'Ik ben niet zo heel tevreden. Ik heb twee, drie keer balverlies geleden. Ik moest vandaag veel uitwaaieren over het veld. Dat kostte kracht. De bondscoach moet maar uitmaken of ik nu wel goed genoeg ben voor Oranje.'

Ajax klopte PSV ook door een surplus aan techniek dat in de individuele acties vaak de doorslag gaf. De verzwakte Eindhovenaren (Romario, Van Aerle en Erwin Koeman waren de niet geringe afwezigen) keerden echter naar huis in de wetenschap dat zij nog altijd voldoende kwaliteit in huis hebben om een kans te maken op de landstitel.

    • Erik Oudshoorn