Ruud Gullit: 'We moeten elkaar maar eens goed aankijken'

ROTTERDAM, 29 okt. Het gaat niet goed met AC Milan. De eerste competitiewedstrijden tegen makkelijke tegenstanders haalde de ploeg met spel beneden haar stand toch nog bijna het maximale aantal punten. Maar acht dagen geleden tegen Napoli werd het 1-1, woensdag kwam Milan tegen Brugge niet verder dan 0-0 en gisteren verloor de ploeg door een doelpunt van Cerezo in eigen huis met 1-0 van Sampdoria. Niet alleen is Milan nu zijn koppositie kwijt, aan Sampdoria, maar ook een flink deel van zijn zelfvertrouwen.

'We moeten elkaar eens aankijken en nadenken over wat er is gebeurd, ' zei Ruud Gullit na afloop. Hij had liever niet willen spelen omdat hij te moe was na de dubbele wedstrijden van de afgelopen weken. Omdat Donadoni geblesseerd raakte, moest hij na een half uurtje toch zijn trainingspak uitdoen. Maar het was duidelijk dat zijn verzoek om een dagje rust niet zomaar was gedaan.

Van Basten had een betere dag, hoewel hij weer niet scoorde. 'De realiteit is dat we een moeilijke periode doormaken, ' aldus Van Basten. 'We proberen ons eigen spel te spelen, maar het leidt tot weinig. We slagen er niet in zo gevaarlijk te zijn als vroeger.' Trainer Arrigo Sachi moest nog harder schreeuwen dan anders om te proberen iets te doen aan het matige spel van zijn ploeg. Omdat hij vorige week bijna was weggelopen uit protest tegen de scheidsrechter, was hij voor een speeldag geschorst. Vanaf een tribuneplaats direct achter de dug out probeerde hij tevergeefs het tij te keren.

Ook de andere Milanese club, Inter, verloor in de andere topper, die tegen Juventus. Een overtreding tegen Schillaci leidde al in de tweede minuut tot een strafschop en voorsprong voor Juventus, en 'Toto-gol' maakte eindelijk zijn bijnaam waar door zijn later zijn eerste competitiedoelpunt van dit seizoen te maken.

Bayern Munchen heeft laten zien momenteel de absolute nummer een van de Bundesliga te zijn. De landskampioen won de kraker tegen Eintracht Frankfurt overtuigend. In het Waldstadion van Frankfurt werd het 4-1 voor de koploper.

Onder aanvoering van Augenthaler en Reuter speelde Bayern even sterk als enkele dagen eerder in het eigen Olympische stadion van Munchen, toen CSKA Sofia in de eerste wedstrijd van de tweede ronde van het Europese toernooi voor landskampioen aan de kant werd geschoven met 4-0.

Hamburger SV herstelde zich van de nederlaag (1-6) tegen Bayern Munchen. De topclub van weleer versloeg Nurnberg, 4-0. De formatie van de Nederlandse trainer Haan, die gistermiddag zijn 'leed' even trachtte te vergeten door de topper Ajax-PSV bij te wonen, leed daarmee de vierde nederlaag op rij. Fortuna Dusseldorf haalde uit tegen Karlsruhe, 5-2. Dortmund drukte Herta BCS vaster op de laatste plaats, 3-1.

Brian Clough, een van de meest besproken coaches van het huidige Engelse voetbal, vierde zaterdag zijn 25-jarige jubileum als manager in de league. Tottenham Hotspur verstoorde het feest door Nottingham Forest, de club van Clough, te verslaan (2-1).

De dagen van de Britse coach John Toshack bij Real Madrid lijken geteld. Een radiostation in Spanje wist gisteravond al te melden dat het clubbestuur *

er leiding van voorzitter Ramon Mendoza na de nederlaag van Real tegen Burgos (1-2) over de positie van Toshack zou praten. De positie van Toshack werd de laatste weken steeds wankeler nadat Real Madrid meer ging sukkelen in de nationale competitie. Real is nu gezakt naar de vierde plaats op de ranglijst, vier punten achter leider FC Barcelona.

    • Marc Leijdendekker
    • Internationaal voetbal