Rumba-koning Cugat in Spanje overleden

BARCELONA, 29 okt. De bandleider Xavier Cugat, lange tijd befaamd als de Rumba-koning, is zaterdag op negentigjarige leeftijd overleden in een ziekenhuis te Barcelona. Cugat, geboren op 1 januari 1900 in Gerona, werd in 1915 tot Amerikaan genaturaliseerd. Zeven jaar geleden keerde hij terug naar zijn geboortestreek Catalonie, waar hij zich vooral met schilderen bezig hield.

De ouders van Xavier Cugat waren republikeinen, die om politieke redenen in het begin van de eeuw naar Cuba emigreerden. Op jeugdige leeftijd al kreeg Cugat bij het symfonieorkest van Havana een engagement als violist, maar kort daarna besloot hij zich te vestigen in Amerika. In de jaren dertig werd hij daar populair door zich te specialiseren in Latijnsamerikaanse muziekstijlen als de rumba en de cha-cha-cha, die hij voor het grote publiek 'vertaalde' in goed in het gehoor liggende arrangementen. Op voorspraak van acteur Rudolph Valentino werd zijn band een vaste attractie van de Coconut Grove in Los Angeles en Al Capone's nachtclub Chez Paris in Chicago, waar het publiek naar hij zei onder het genot van cocktails een nieuw soort muziek leerde waarderen.

In 1933 werd hij met zijn orkest geengageerd door het Waldorf-Astoria Hotel in New York. Cole Porter vroeg hem daar eens zijn song Begin the Beguine te spelen, waarna een plaat van Cugats versie van dit nummer een hit werd. Hetzelfde gebeurde met songs van Porter als Peanut Vendor en Tico tico. In de jaren veertig en vijftig trad de band van Cugat op in verschillende films, waaronder Bathing Beauty en Neptune's Daughter met Esther Williams en Anchors Aweigh met Frank Sinatra en Gene Kelly.

In 1986 werd in een tv-show aan de bandleider een internationale hommage gebracht, waaraan onder anderen Julio Iglesias, Placido Domingo en Frank Sinatra meewerkten. Cugat trouwde vijf maal, vier keer met zangeressen van zijn band. 'Als ik het over mocht doen, zou ik dezelfde keus maken', zei hij een paar jaar geleden. (Reuter/AP)