Rode Kruis toegelaten tot Koeweit

DEN HAAG, 29 okt. Het Nederlandse Rode Kruis mag in Irak en Koeweit de situatie in ogenschouw nemen waarin de Nederlandse gijzelaars verkeren. De organisatie heeft vanmorgen op een verzoek daartoe een positief antwoord gekregen van zijn zusterorganisatie de Rode Halve Maan in Bagdad. Wanneer het team van medici en verpleegkundigen kan vertrekken, was aan het begin van de middag nog niet precies bekend.

Het team zal worden geleid door het hoofd van de afdeling internationale zaken, mr. P. Tjittes. Hoewel de toestand waarin de gijzelaars verkeren de eerste zorg van het team is, zal men eventueel ook voor hun vrijlating pleiten wanneer zich mogelijkheden in die richting mochten aanbieden.

Vanuit de Tweede Kamer was vorige week al in de richting van het Rode Kruis gekeken toen vanuit de groep van familieleden van de 169 gijzelaars in Irak en Koeweit suggesties kwamen bemiddelaars naar Bagdad te sturen. Minister Van den Broek heeft inmiddels sterk afwijzend gereageerd op een prive-initiatief van het Tweede Kamerlid Janmaat (Centrumdemocraten). Deze heeft vrijdag bij de Iraakse ambassade een formele visumaanvraag ingediend, waarop hij vanmorgen nog geen reactie had gekregen.

Minister Van den Broek heeft de ambassade in Bagdad geinstrueerd geen bijstand te verlenen aan pogingen van Janmaat om bij Saddam Hussein de Nederlandse gijzelaars vrij te pleiten. 'Ik heb helemaal geen zin om er op in te gaan', aldus Van den Broek dit weekeinde tijdens het CDA-congres.