PDS ontdoet zich van haar vermogen

BERLIJN, 29 okt. Na een poging van enkele prominente partijleden 107 miljoen D-mark te verduisteren, heeft de ex-communistische partij PDS dit weekeinde besloten zich van het grootste deel van haar vermogen te ontdoen. Gregor Gysi blijft leider van de PDS, opvolgster van de vroegere Oostduitse regeringspartij SED.

Gysi trok zaterdag op een openbare zitting van het PDS-bestuur in Berlijn zijn eerdere dreigement om af te treden in. Alle 58 aanwezige leden van het 98 leden tellende partijbestuur spraken hun vertrouwen in Gysi uit.

Inmiddels sloot Gysi vanochtend in een radiointerview 'geenszins uit' dat behalve de 107 miljoen D-mark nog meer geld aan het PDS-vermogen is onttrokken. Hij heeft in verband met deze vermoedens het Openbaar Ministerie zelf om een verder onderzoek verzocht. Zo'n onderzoek loopt inmiddels al. De Berlijnse politie deed vrijdagavond opnieuw een inval in het PDS-hoofdkwartier in Oost-Berlijn, en nam kartonnen dozen met archiefmateriaal mee voor nader onderzoek.

Het partijbestuur van de PDS besloot in het openbaar verantwoording te zullen afleggen over de financiele toestand van de partij en deze in de toekomst te laten controleren door 'onafhankelijke experts' en een commissie van toezicht. De partij is voornemens zich te ontdoen van alle onroerend goed 'dat niet onmiddellijk het partijwerk ten dienste staat'. Ook zullen de vele, begin dit jaar met PDS-kapitaal opgerichte NV's worden ontbonden.

Gysi ziet het financiele schandaal rondom zijn partij als een bewijs 'dat de vernieuwing in de partij niet voldoende is voortgeschreden'. Hij voorspelde grote problemen bij de campagne voor de Bondsdagverkiezingen op 2 december: 'We krijgen het moeilijk, we moeten nog meer solidair zijn', aldus de PDS-leider, die in Berlijn zaterdag sprak tijdens een aanhankelijkheidsdemonstratie van enkele tienduizenden mensen. Volgens de Westberlijnse senator voor binnenlandse zaken Jutta Limbach zijn er geen aanwijzingen dat Gysi zelf bij onoirbare handelingen betrokken was.

Karl-Heinz Kaufmann, het PDS-kopstuk uit Halle die nu in Moskou verblijft, verklaarde dit weekeinde tegenover het Oostduitse persbureau ADN, dat de bedoeling van de illegale overboeking van 107 miljoen geen persoonlijke verrijking was, maar verband hield met de vrees dat de PDS mogelijk bij de wet zou worden verboden.

De voormalige PDS-voorzitter Wolfgang Pohl en zijn assistent, Wolfgang Langnitschke, zijn in verband met deze zaak gearresteerd. Het PDS-vermogen is eerder dit jaar onder curatele van de Treuhand gesteld, de organisatie die de DDR-economie moet privatiseren, en het is de partij verboden aan het vermogen delen te onttrekken.

De Berlijnse politie prees dit weekeinde de medewerking van het zojuist geopende Interpol-bureau in Moskou, dat belangrijke aanwijzingen heeft gegeven over de overboeking van PDS-gelden naar Sovjet-bankrekeningen in Nederland en Noorwegen. Ook Gysi was donderdag voor zijn eigen onderzoek naar Moskou gevlogen.