Noorse regering treedt af na ruzie over EG

OSLO, 29 okt. De centrum-rechtse Noorse regering van premier Jan Peder Syse heeft vanmorgen haar aftreden bekendgemaakt wegens een intern conflictover de betrekkingen van Noorwegen met de Europese Gemeenschap.

Spoedberaad van de uit drie partijen bestaande coalitie leidde dit weekeinde niet tot een oplossing van de meningsverschillen, waarna Syse het Noorse parlement, de Storting, vanmorgen informeerde over het vertrek van zijn kabinet.

Tijdens onderhandelingen met de EG over nauwere betrekkingen maakten de vertegenwoordigers van de EG onlangs duidelijk dat Noorwegen zijn beperkingen op buitenlandse investeringen zeker zou moeten verminderen. Syse's Conservatieve partij en de tweede coalitiepartner, de christen-democraten, zijn hiertoe wel bereid, maar de kleine Centrum-partij, die van oudsher fel tegen toetreding tot de Europese Gemeenschap is gekant, niet.

Het is onzeker of Syse's partij alleen zal aanblijven of dat de sociaal-democraten van ex-premier Gro Harlem Brundtland, die sinds vorig jaar september in de oppositie zitten, een nieuw kabinet zullen vormen. De Noorse grondwet staat niet toe dat er voortijdig verkiezingen worden uitgeschreven.

De Conservatieven zijn voor een volledig Noors lidmaatschap van de EG. De sociaal-democraten hebben nog niet besloten of ze voor een lidmaatschap van de EG zijn. In 1972 verwierpen de Noren na een hevig debat bij een referendum een voorstel om lid te worden van de Europese Gemeenschap. De kwestie liet diepe lidtekens achter in het land. (Reuter, UPI, DPA)