Inzamelen op verzoek van politie

Twee bussen met voetbalsupporters van FC Groningen zijn zaterdagavond op de terugreis van de wedstrijd in de eredivisie tegen Fortuna Sittard op de rondweg bij Den Bosch staande gehouden door de politie. Bij een tussenstop in Boxtel had een deel van de inzittenden frisdrank, snoepgoed, lektuur en videocasettes meegenomen uit het winkeltje van het benzinestation zonder de gebruikelijke gang langs de kassa te maken. Nadat men was ingegaan op het voorstel een inzameling te houden om de schade te vergoeden mochten de bussen, zonder dat was vastgesteld wie de eigenlijke daders waren, hun weg vervolgen. 'uit praktische overwegingen', zegt korpschef Matthijssen van de gemeentepolitie Boxtel.

Kunt u vertellen hoe het allemaal in zijn werk is gegaan?

De pompstationhouder heeft bij ons aangifte gedaan en aan de hand van de checklisten vastgesteld dat er voor een waarde van fl.735, - aan artikelen was verdwenen. Wij hebben daarop besloten de bussen onderweg tegen te houden en vervolgens richting districtsbureau van de rijkspolitie te dirigeren.

Waarom heeft u vervolgens voor een inzamelactie onder de passagiers besloten in plaats van de daders op te sporen?

Er zaten 140 mensen in die twee bussen en als je die allemaal moet aanhouden, verhoren en voorleiden aan de officier van justitie is dat een tijdrovende bezigheid. Bovendien zaten er nogal wat minderjarigen in de bus en dan moet je alle ouders op gaan bellen dat hun kinderen later thuiskomen. Als je dat allemaal moet doen, nog afgezien van de beschikbare mankracht, is het al diep in de zondagmiddag voordat je daarmee klaar bent. We hebben toen in overleg met de officier besloten sepo-beleid toe te passen. Het belangrijkste was toch dat de eigenaar van het benzinestation schadeloos gesteld zou worden.

Er is nu collectief bijgedragen om de schade te vergoeden. Daardoor zijn ook niet-schuldigen gestraft.

Ik geef toe dat er aan deze oplossing haken en ogen zitten, maar 735 gulden gedeeld door 140 man is een klein bedrag. Het zit een beetje in de hoek van de alternatieve straffen. De inzittenden beseften zelf ook wel dat het heel erg laat had kunnen worden wanneer ze niet met deze oplossing akkoord zouden zijn gegaan.