Hoofdrol in hockeytopper voor arbiter Lathouwers

BLOEMENDAAL, 29 okt. Scheidsrechter Rob Lathouwers speelde in de slotfase van de hockeytopper tussen koploper Bloemendaal en de nummer twee Amsterdam een hoofdrol. Terwijl Amsterdam zich opmaakte voor een strafcorner op het doel van Bloemendaal en het hoofdstedelijke kanon Patrick Faber daardoor mogelijk op de valreep nog de gelijkmaker binnen kon slepen, blies Lathouwers het duel ten einde.

Nu bleef het bij 1-0 voor de thuisploeg dank zij een rake strafcorner van Bovelander vlak na rust. Door de verrassende 2-5 nederlaag van landskampioen HGC tegen HDM werd Bloemendaal het afgelopen weekeinde dubbel winnaar. Woede bij Amsterdam, dat Lathouwers bestormde, maar met 'tijd is tijd' weerlegde de Brabantse arbiter de kritieken, waarmee hij volgens het reglement geen ongelijk had. Wel werd daarmee weer eens werd aangetoond dat op dat punt de regels iets onrechtvaardigs in zich hebben. Overigens was Lathouwers, nooit wars van enig theater, in deze situatie gerechtigd voor een andere interpretatie te kiezen.

Het incident aan het slot van de met veel spanning tegemoet geziene confrontatie van de twee topploegen was het enige opwindende van een verder uiterst vervelende middag op het Bloemendaalse Kopje. Bloemendaal bouwde verder op dezelfde speelwijze waarmee het een week geleden HGC een punt afpakte. Behoedzaam spelend, met op het middenveld de inzet van Diepeveen, Kooyman en Bovelander en voorin de snelheid van vooral Van Amerongen en Van Westrop.

Amsterdam likte gisterochtend vele wonden na een week vol blessurebehandelingen. Vooral Taco van der Honert was er slecht aan toe en al was het voor coach Brenninckmeijer een opluchting dat zijn international toch kon spelen, de onzekerheid daarover had zijn weerslag. Amsterdam, toch al geen ploeg met veel lef, durfde nu helemaal niets meer. Het middenveld, waar ook de Franse international Mordac er weer bij was, bleef massaal achter de bal, waardoor het voorin met een zoekende Van der Honert, gelegenheidsaanvaller Christern en Bastiaan van Ede wel heel erg magertjes werd.

Mogelijkheden

Maar net als tegen HGC een week eerder wilde Bloemendaal geen druk uitoefenen. Het wachtte geslepen op de kleine mogelijkheden die ongetwijfeld zouden komen. Met een aantal minieme kansen en voor beide partijen een strafcorner beloofde de 0-0 ruststand niet veel. Het hielp alleen Bloemendaal, dat de bal kort na de pauze via de derde strafcorner ineens langs doelman Jesse knalde. Bloemendaal, op de ranglijst een punt voorsprong op Amsterdam verdedigend, hoefde nu helemaal niet meer, waardoor het voor de toeschouwers weinig aantrekkelijk werd.

    • Geerhard de Grooth