Gorbatsjov: Sovjet-Unie heeft hulp hard nodig

MADRID, 29 okt. 'Als wij niet de hulp krijgen waarop wij hopen, moeten we het tempo van de hervormingen vertragen en terugkeren naar de bevelseconomie.' Met dit nauwelijks verholen dreigement onderstreepte Michael Gorbatsjov zaterdag in Madrid de noodzaak van EG-steun voor zijn land. Niet eerder deed de Sovjet-leider een zo dringend beroep op het buitenland om het hoofd te bieden aan de crisis die de overgang naar de vrije markt in Moskou heeft veroorzaakt. Zijn vrijdag begonnen tournee door Spanje en Frankrijk kreeg er bijna het karakter van een bedelmissie door.

De Spaanse regering heeft zaterdag een lening van 1,5 miljard dollar aan de Sovjet-Unie verstrekt, nadat Italie en de Bondsrepubliek Gorbatsjov al eerder te hulp waren geschoten. Het geld wordt verstrekt in de vorm van exportfinanciering van Spaanse produkten en voor 1993 is een nieuwe lening in het vooruitzicht gesteld. Van 1995 af zal Spanje jaarlijks tussen de twee en zes miljard kubieke meter aardgas uit de Sovjet-Unie afnemen.

De Spaanse premier Felipe Gonzalez toonde zich 'van harte bereid te investeren in de perestrojka' en de bevolking van Madrid en Barcelona heeft Gorbatsjov het afgelopen weekeinde een bijzonder warm welkom bereid. Niettemin vroeg Gonzalez zich zondag tijdens het EG-topberaad in Rome al hardop af of Gorbatsjov niet te veel vraagt en verwacht van West-Europa. 'Wat de Sovjet-Unie wil is meer dan wij kunnen geven', zei de minister-president.

Het echtpaar Gorbatsjov besloot gistermiddag, na een kort verblijf in Barcelona, waar onder meer het Picasso-museum en het Olympisch Stadion werden bezocht, zijn driedaagse verblijf in Spanje en vloog door naar Parijs. Frankrijk heeft de Sovjet-Unie voor vijf miljard franc aan export- en krediethulp toegezegd. Zondagavond werd een akkoord ondertekend door vice-premier Lev Voronin en de Franse minister van industrie, Roger Fauroux. De nadere invulling van het akkoord volgt in december in Moskou. Verder zijn afgespraken gemaakt over economische, technische en wetenschappelijke samenwerking. (AFP)

Sovjet-leider Gorbatsjov kreeg zaterdag twee ere-doctoraten van de twee Madrileense universiteiten. (Foto Reuter)