Goed begin van roeitop bij de WK in Australie

LAKE BARRINGTON, 29 okt. Met finaleplaatsen voor de lichte skiffeuse Laurien Vermulst en de lichte vier-zonder-stuurman is Nederland de wereldkampioenschappen roeien op het Tasmaanse Lake Barrington uitstekend begonnen. Daar kwam nog een briljant optreden van de lichte skiffeur Frans Gobel bij. De titelverdediger stootte met veruit de beste tijd in de vier series door naar de halve finales. De lichte dubbel-twee en de drie ploegen in de zware klassen, onder wie de dubbel-twee van de Olympisch kampioen Rienks en Florijn, werden op de zonovergoten eerste dag van de wereldtitelstrijd naar de herkansingen van woensdag verwezen.

Alles bij elkaar was de Nederlandse opening ongekend goed. De niet-winnaars behoefden niet te wanhopen. In de herkansingen zijn meer finale- dan wel halve finaleplaatsen te veroveren dan in de series. Voor hen betekende het een wedstrijd meer en een training minder. Rienks en Florijn reageerden stoicijns op hun tweede plaats in de serie. Die zat erin, omdat het lot had bepaald dat het voltallige podium van de vorige WK in de serie van de dubbel-twee diende uit te komen. Nederlands bekendste roeiers, vice-wereldkampioen in Bled, richtten hun wedstrijd op de Noorse titelverdedigers Rolf Thorsen en Lars Bjonness. Zij namen vlot de leiding en hielden ogenschijnlijk moeiteloos voorsprong op de Noren. 'Dat ging inderdaad gemakkelijk', zei Rienks na afloop.

Rienks en Florijn leidden tot over de 1500 meter-markering. In de slotfase werden ze voorbij gesprint door de Oostenrijkers Christophe Zerbst en Arnold Jonke, vorig jaar bronswinnaars. Dit verraste het Nederlandse koppel. Het was niet bij machte te reageren. Coach Jos Berkhout treurde ook niet om het verlies. Hij zag louter positieve kanten. 'Hun roeien was uitstekend. De verbeterde techniek zat er goed in, ondanks de aanwakkerende meewind. Bovendien waren ze sneller dan de favoriete Noren, dat is een psychologische overwinning.'

Eindsprint

Woensdag kunnen, en naar algemeen verwacht wordt zullen, Rienks en Florijn zich kwalificeren voor de halve finale. Laurien Vermulst slaapt dan heerlijk uit. Zij won haar serie en plaatste zich rechtstreeks voor de eindstrijd van zaterdag. Met dat doel voor ogen perste ze er tegen de leidende Deense Jensen een eindsprint uit. 'Als ik de herkansing had moeten roeien, zou ik op vier uur in de ochtend op moeten staan en daar had ik absoluut geen zin in. Trouwens, mijn trainer Hans Lycklama ook niet.'

Het mannenveld lichte skiff is zo groot, dat halve finales noodzakelijk zijn. Titelverdediger Gobel, dit jaar ongeslagen, liet in zijn serie zien dat alleen hij recht heeft op de titel op Lake Barrington. De IJmuidense arts finishte in zeven minuten en drie seconden, een tijd die later op de dag alleen door enkele skiffeurs uit de zware klasse werd verbeterd. In de lichte klasse wist alleen de met hem varende Canadees John Murphy hem enigszins bij te houden: 7.07. 'Ik heb me niet eens volledig gegeven', stelde Gobel tevreden vast.

Gobel was blij eindelijk wedstrijden te kunnen roeien. De sportverslaafde arts had zich in het trainingskamp te New Norfolk stierlijk verveeld. Met vrouw en kindertjes naar de bloeiende seringen, goudenregens en mimosa kijken was onvoldoende compensatie er een stralend humeur bij te houden. Gobel was prikkelbaar, maar knapte op van de race. Ineens keek hij heel wat positiever naar de start van de lichte dubbel-vier.

In het Nederlandse kamp zorgde de lichte vier-zonder-stuurman voor een stunt door rechtstreeks de finale te bereiken. Voor Frank Gerritse, Pim Laken, Han de Regt en Mark Emke was dit een revanche voor vorig jaar, toen zij de finale misten door de verkeerde kant op te kijken. Daardoor werden ze gepasseerd voor de Amerikanen. 'We zijn nu al beter dan in Bled', zei Laken, 'alles wat we nu nog presteren is een verbetering.'