Frankrijk verbiedt psoriasis-medicijn

MIJDRECHT, 29 okt. De Franse overheid heeft het geneesmiddel Neotigason, waarvan vorige week bekend werd dat het gevaarlijk kan zijn bij zwangerschap, verboden. De voorganger van het preparaat, Tigason, is opnieuw toegelaten in het land. Frankrijk heeft daarmee tot dusver de meest verregaande maatregel genomen ten aanzien van het middel.

Vorige week werd bekend dat Neotigason, dat wordt gegeven bij ernstige huidaandoeningen, verontreinigd is met een stof die foetussen ernstige schade kan berokkenen. Om die reden moeten vrouwen zich na een kuur gedurende twee maanden verzekeren van goede anti-conceptie. Voor de voorganger, Tigason, geldt een periode van twee jaar.

Belgie en Luxemburg hebben dezelfde maatregel genomen als Nederland: de doosjes zijn door fabrikant Hoffmann La Roche teruggehaald en worden voorzien van een sticker waarop staat dat de bijsluiter is gewijzigd. Die wijziging houdt in dat Neotigason is gecontraindiceerd dus verboden voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. In Denemarken is volstaan met een bijsluiter waarin staat dat vrouwen in elk geval twee jaar na gebruik niet zwanger mogen raken. Wat andere landen doen, zoals Oostenrijk en Finland, is nog niet duidelijk.

Op het departement van WVC en bij Hoffmann La Roche waren zaterdag bij Roche ook zondag informatiecentra ingericht. Bij WVC kwamen enkele tientallen vragen binnen van gebruiksters, artsen en apothekers. Roche heeft vooral informatie verstrekt aan voorschrijvers.

Het bedrijf is tevreden over de maatregel, die in overleg met WVC is genomen. Een woordvoerder: 'Er is geen twijfel dat je in zo'n geval met de overheid overleg pleegt over een te ondernemen actie. Het zou ethisch volstrekt onverantwoord zijn wanneer je dergelijke informatie over een produkt achter de hand houdt. Ook uit een commercieel oogpunt zou dat stompzinnig zijn. Dat slaat vroeg of laat verschrikkelijk terug op de fabrikant.'

Roche hoopt binnen enkele weken te weten door welke stof het middel is verontreinigd. 'Dat kan morgen duidelijk zijn, het kan ook weken duren. Het is hoe dan ook zoeken naar een speld in een hooiberg.'

Pag.3: WVC heeft crisiscentrum ingericht/ Neotigason belangrijk middel voor psoriasis