Fortuna en Groningen vermijden ieder risico

ROTTERDAM, 29 okt. Door de misstap van PSV in het Olympisch stadion tegen Ajax kwamen FC Groningen en Fortuna op gelijke hoogte met de Eindhovenaren. In het onderlinge treffen tussen Fortuna en Groningen, met als inzet (minimaal) de derde plaats, vielen geen doelpunten. Voor de 7000 toeschouwers in Sittard was het een verloren avond. Beide ploegen vermeden ieder risico en stuurden onbeschaamd op een gelijkspel aan.

Willem II klom gisteren naar de vijfde plaats op de ranglijst. De Brabantse formatie versloeg het kwakkelende Volendam met speels gemak, 4-1. Met drie treffers was Sylla de gevierde man in Tilburg. Spits Stewart scoorde niet, maar was met zijn flitsende demarrages een voortdurende plaag voor de Volendamse afweer.

FC Den Haag handhaafde zich in de subtop. De formatie van trainer Co Adriaanse kwam in het Zuiderpark tegen het laaggeklasseerde Heerenveen met de schrik vrij, 3-2. Vier minuten voor tijd maakte Vriesde het beslissende doelpunt in het levendige duel, dat eigenlijk geen winnaar verdiende.

NEC zakte liefst zes plaatsen op de ranglijst, naar de elfde positie. SVV won in de vrijwel verlaten Kuip door een fortuinlijke treffer van Breetveld met 1-0. De Schiedammers zijn in de Rotterdamse voetbaltempel nog altijd ongeslagen.

SVV heeft nog maar een achterstand van een punt op verhuurder Feyenoord. De voormalige topclub kwam in een uitwedstrijd opnieuw niet tot een overwinning. FC Twente hield de behoudende Rotterdammers, die slechts met een spits aantraden, op 1-1. Het vormt het concept van de Zweedse trainer Bengtsson, die tot nu toe met wisselend succes in Roterdam-Zuid aan de gang is. In de eerste helft scoorden Mrkela en Kiprich. Het publiek in het Diekman-stadion was echter de grote verliezer. Er viel niet veel te zien.

Vitesse bevindt zich in de lift naar boven. De Arnhemse ploeg boekte zondagmiddag de derde overwinning binnen acht dagen. Na FC Twente en Dundee United werd ook FC Utrecht verslagen, 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Johan de Kock, die in de zesde minuut op ludieke wijze zijn eigen doelman passeerde.

Roda JC steeg van de dertiende naar de zevende positie. Een doelpunt van Trost besliste vrijdagavond het duel met RKC, 1-0. Richardson werd een minuut voor tijd uit het veld gestuurd. De RKC-verdediger stopte de doorgebroken Hofman onreglementair af.