Dieuwertje Blok presenteert op innemende wijze

Het deugde niet, ze kon het niet, ze was onzeker, ze onderbrak haar gasten veel te vaak en niveau had het al helemaal niet: geen geruchten die stimuleren om naar een programma te kijken. Maar stukjesschrijvers doen soms dingen die normale mensen nalaten en kijken dus naar programma's waar iedereen op scheldt (en vervolgens even hard naar kijkt, maar dit terzijde.)

Wel, de praatshow van Dieuwertje Blok die vorige week maandag te zien was, sloot niet echt aan bij de slechte berichten die ik er over vernam. Ik geef toe dat assistent David (ontbloot bovenlijf met boordje) die de tijdens de uitzending binnen gekomen faxen mocht aandragen een weinig functioneel onderdeel van het programma was. De teksten die de kijkers opstuurden waren al even onbenullig, en Dieuwertje zelf had wat moeite om de overgangen spontaan voor het voetlicht te krijgen, maar daarmee is de narigheid wel opgesomd.

De gasten waren goed gekozen en de interviews waren lang niet slecht. Ik vond dat zowel Guepins filosofie van de kus als Ramses Shaffy's come back op een innemende manier aan de kijker werden gepresenteerd. Dieuwertje tutoyeert haar gasten, maar dat kwam heel wat vanzelfsprekender over dan de het opgefokte u dat Ischa Meijer gisteravond noodzakelijk vond. In tegenstelling tot Ischa, die zijn aggressieve vragen op zijn gasten loslaat of hij zijn hele leven niet anders heeft gedaan, krijgt de kijker bij Dieuwertje de indruk dat een rechtstreeks uitgezonden televisie-interview geen gemakkelijke onderneming is. Gelukkig waren Guepin en zeker Shaffy goede gesprekspartners die op de enkele verkeerde vraag soepel inspeelden.

De akoestische popgroep Claw Boys Claw vormde een aantrekkelijke muzikale onderbreking. Jammer dat het affiche waarop de groep zichzelf aanprijst als 'volkomen kut of beestachtig goed' niet voorhanden was. De promotiekreet kwam nogal banaal uit Dieuwertjes mond en paste alleen bij de billenknijperij die per fax binnenkwam, voor een deel natuurlijk uitgelokt voor Guepins verhandeling over het kussen.

Vanavond is er ongetwijfeld opnieuw voldoende aanleidig voor kijkers die hun banaliteiten aan Dieuwertje kwijt willen. Ze spreekt met Yvonne Kroonenberg over haar in boekvorm vastgelegde credo 'Alles went, behalve een vent.' Verder de zangeres Chaga Khan en de acteurs Joop Admiraal en Bert Edelenbos over het toneelstuk 'Nadien' waarin zij de oude dames Diny en Jo spelen.

    • Wilma Cornelisse
    • Rtl4 23.15- 0.10 Uur