Chemiefondsen zwak op een flauw Damrak

ROTTERDAM, 29 okt. Het dit weekeinde bereikte begrotingsakkoord in de Verenigde Staten was een stimulans voor Tokio maar had op de Europese beurzen weinig invloed.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs opende vanmorgen in een lome stemming, waarbij de koersen aanvankelijk licht daalden. Daarmee werd de ontwikkeling op de Engelse en Duitse beurzen precies gevolgd. Lichte vraag in de lege markten zorgde aan het eind van de ochtend voor wat opleving, waarbij de meeste verliezen konden worden ingelopen. In de chemische sector waren DSM en vooral Akzo zwak, terwijl Gist-brocades daarentegen omhoog werd getrokken. De obligatiemarkt was goed prijshoudend met voor de jongste 9,25 procent staatslening een avance van 0,15 punt op 100,50.

Het chemiefonds Akzo, dat deze week met de derde-kwartaalcijfers voor de dag zal treden, bleef onder druk staan. Met de slechte ICI-cijfers in het achterhoofd verwachten handelaren van Akzo niet veel goeds. Door aanhoudend aanbod werd het fonds door de weerstandsgrens van fl.75 gedrukt en op fl.74,70 was een nieuw verlies ontstaan van fl.1,10. DSM deed het wat minder slecht maar moest toch fl.0,40 terug naar fl.81,10. Gist-brocades was daarentegen vast gestemd. De voorgenomen verkoop van de farma-divisie aan een Japans concern zal volgens de verwachtingen een aardig boekwinstje kunnen opleveren. Ook analyses over grotere aantrekkingskracht voor een gegadigde speelden een positieve rol. Ook het op de lokale markt genoteerde Medicopharma ontmoette vraag. De koers werd fl.1,50 opgeschroefd naar fl.55.

De probleemfondsen van vorige week, Philips en DAF, bleven in de versukkeling. Beide bereikten nieuwe laagtepunten. DAF schoof nog fl.0,40 achteruit naar fl.18,60 en Philips moest fl.0,20 afgeven op fl.19,60.

Tot de fondsen die het, zeker in deze wat aarzelende markt, goed deden behoorde Hoogovens, Het staalconcern blijft bij de verwachtingen die eerder zijn uitgesproken en dat veroorzaakte belangstelling bij beleggers. De koers kon fl.1,30 omhoog naar fl.54,50.

In de uitgevershoek klom Elsevier een halve gulden naar fl.80. Banken en verzekeraars beperkten de wijzigingen tot een paar dubbeltjes en in feite gold dit voor de hele hoofdmarkt.

Op de stille lokale markt deden zich een paar verschuivingen voor die de aandacht trokken. Zo werd voor Verto ruim fl.2 meer betaald op fl.52. Schuitema rolde fl.40 door naar fl.1750. Hollandia Kloos werd fl.20 duurder op fl.470.

Anderzijds lag Eriks flauw in de markt met een achteruitgang van fl.4,50 op fl.86. Industrieele Maatschappij kon fl.13 lager op fl.180 niet worden gesleten. Het bod van Venture Fonds Nederland wordt teleurstellend genoemd, dat op de IMN viel meer in de smaak want de koers van dit parallelmarktfonds steeg fl.0,20 tot fl.42.

Zwak lagen de kabelfondsen. Twentsche Kabel daalde fl.3 tot fl.115 en NKF fl.2 tot fl.238. Verder werd Grasso een daalder lager aangeboden tegen fl.95,50 en probeerde men nog steeds tevergeefs fl.7 lager op fl.270 van Koppelpoort af te komen.

Op de parallelmarkt bleef de koers van Newtron stabiel op fl.10,60.

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg met 323,67 yen (1,29 procent) tot 25.329,31, een winst van 1,3 procent. Daarmee was de daling van 347 yen op vrijdag vrijwel goedgemaakt.

De stemming werd positief beinvloed door een koersstijging van de yen tegenover de dollar onder invloed van het akkoord over beperking van het Amerikaanse begrotingstekort. De koers van de dollar zakte 1,15 yen en sloot op 127,35 yen per dollar. De obligatiemarkt was daardoor hoger. De omzet was met naar schatting 500 miljoen aandelen vrij bescheiden. Vrijdag werden 548 miljoen aandelen verhandeld.