Braks komt voorlopig niet in parlement

DEN HAAG, 29 okt. Oud-minister Braks zal niet mevr. Y. van Rooy in de CDA-fractie in de Tweede Kamer opvolgen. Gisteren liet hij weten enige maanden rust te willen om zich op zijn toekomst voor te bereiden.

Het Kamerlid Van Rooy werd eerder deze maand benoemd tot staatssecretaris van economische zaken. Braks trad eind vorige maand af als minister van landbouw, natuurbeheer en visserij en nadat de PvdA-fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. Aanleiding was de controle op overschrijdingen van EG-vangstquota. In een verklaring liet Braks gisteren weten 'ruim 13 jaar van zeer intensieve politieke actie, waarvan bijna 10 jaar in de voorste linies als minister van landbouw, natuurbeheer en visserij' achter de rug te hebben. Op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamer staat hij vierde. Als een volgend lid de fractie verlaat, heeft Braks weer de gelegenheid in de politiek terug te keren.