Benazir Bhutto lijdt opnieuw zwaar verlies

NEW DELHI, 29 okt. De verkiezingen voor vier provinciale parlementen in Pakistan hebben zaterdag de trend van de landelijke verkiezingen, drie dagen daarvoor, bevestigd. Benazir Bhutto leed andermaal een grote nederlaag.

In drie van de vier provincies, Punjab, Baluchistan, en de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) werd de alliantie van ex-premier Bhutto ruim verslagen. De nieuwe nederlaag komt voor de PPP des te harder aan door het feit dat de belangrijkste politici in die drie provincies vroeger prominente PPP-leden waren die door Bhutto uit de partij werden gezet of zelf opstapten uit onvrede met haar autoritaire leiderschap.

In Sind, Bhutto's eigen provincie, blijft haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) de grootste partij, maar de PPP verloor de meerderheid. De kans dat de PPP in dit vroegere bolwerk een regering kan vormen is klein.

Een tocht langs stembureaus in de noordelijke Punjab-stad Rawalpindi gaf een beeld dat in schril contrast stond met dat van enkele dagen eerder. Woensdag waren het nog de de PPP-aanhangers die de straten vulden met voertuigen en vlaggen, ditmaal overheerste de groene vlag van de IJI, de Islamitische Democratische Alliantie, de grote overwinnaar in beide verkiezingen.

Net als bij de landelijke gang naar de stembus was het opnieuw de provincie Punjab waar de belangrijkste klappen vielen voor de PPP. Een groot deel van het electoraat bekeerde zich tot de IJI. In het nieuwe provinciale parlement in Lahore bezet de IJI 207 van de 240 zetels. De alliantie van Bhutto, waarin de PPP de toon aangeeft, viel terug van 93 naar 10 zetels.

Het aanzien van IJI-voorzitter Nawaz Sharif, afkomstig uit Punjab, is door de uitslag van de belangrijke provinciale verkiezingen opnieuw gestegen, waardoor hij de belangrijkste kandidaat is voor het premierschap.