Belgie: troepen uit Rwanda, vraagt steun buurlanden

BRUSSEL, 29 okt. Belgie trekt zijn 600 paracommando's terug uit Rwanda. Eind deze week zullen de troepen naar huis terugkeren. Dit heeft de Belgische premier Martens gisteren bekendgemaakt. Volgens Martens is de aanwezigheid van de Belgische militairen niet langer noodzakelijk, omdat is gebleken dat de 1.600 Belgische staatsburgers in Rwanda niet in gevaar zijn door de burgeroorlog, die het land sinds een maand teistert. De Belgische regering zal wel materiele steun geven aan een Afrikaanse vredesmacht, die toezicht moet houden op een staakt-het-vuren in Rwanda. Belgie heeft ook Nederland, Frankrijk en Duitsland gevraagd de vredesmacht materieel te steunen. [Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag zei vanmorgen dat over het onderwerp nog nader wordt overlegd met Belgie.] De vredesmacht zal bestaan uit troepen uit de Rwandese buurlanden Zaire, Burundi en Oeganda. De staatshoofden van deze landen spraken dit vrijdag in Zaire af met de Rwandese president Habyarimana. De troepen zullen toezien op naleving van het staakt-het-vuren, dat de partijen vorige week overeenkwamen. (Reuter)