Actie bij Postbank tegen gedwongen ontslagen

ROTTERDAM, 29 okt. Het personeel van Postbank-vestigingen in Amsterdam, Breda en Roermond heeft vandaag werkonderbrekingen gehouden. De acties zijn bedoeld om van de raad van bestuur van de NMB Postbank de garantie te krijgen dat bij de modernisering van het betalingsverkeer geen gedwongen ontslagen vallen.

Bij girokantoor de Leeuwenburg in Amsterdam verzamelden zich tussen acht uur en half elf vanmorgen 500 van de 1800 werknemers in de kantine. Volgens een woordvoerder van de dienstenbond CNV was de actie een succes. Bij de codeercentra in Roermond en Breda werd het werk tussen twaalf en twee uur neergelegd.

Als de relatief zachte acties die vanaf vandaag worden gehouden niet helpen, willen de bonden vanaf half november hardere acties organiseren waarbij stakingen niet zijn uitgesloten. Dan kunnen de rekeninghouders er ook wat van gaan merken, zo heeft een woordvoerder van de organiserende vakbonden de dienstenbonden CNV en FNV en de Unie BHLP laten weten.

Bij de Postbank (11.000 werknemers) zullen de komende zes jaar als gevolg van de automatisering 2.600 arbeidsplaatsen verdwijnen. De vakbonden vrezen dat de komende vijf jaar veel mensen gedwongen zullen worden ontslagen. De Postbank-directie acht het haar plicht dit te voorkomen maar wil daarover geen harde garanties geven.