Acteur Ugo Tognazzi in Italie overleden

ROME, 29 okt. De acteur Ugo Tognazzi, een van van de bekendste gezichten van de Italiaanse film, is zaterdag op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Rome overleden aan de gevolgen van een beroerte.

Tognazzi, die in zijn land vooral bekend werd door zijn optreden in een lange reeks komedies, was een produktief acteur: sinds het begin van de jaren vijftig speelde hij rollen in 130 films en tv-spelen. Hij werkte samen met vrijwel alle Italiaanse regisseurs van belang, onder wie Dino Risi, Ettore Scola, Pier Paolo Pasolini en de gebroeders Taviani. Een film die hij zou maken met Federico Fellini ging, na een jaar voorbereiding, wegens ziekte van de regisseur niet door. In 1981 kreeg hij op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm voor zijn rol in La Tragedia di un Uomo Ridicolo van Bernardo Bertolucci.

Ugo Tognazzi, in 1922 geboren in Cremona, kreeg als jongen van vijftien jaar een baantje bij een salami-fabriek, waar hij dienst deed als boekhouder. In zijn vrije tijd speelde hij toneel bij amateur-gezelschappen. Dank zij de ervaring die hij daar opdeed, kreeg hij in 1950 de kans een rol te spelen in I Caddetti di Guascogna. Na dit debuut trad hij op in een aantal films die, hoewel ze succesvol waren, weinig opvielen. Pas in 1961 mocht hij, in Il Federale van Luciano Salce, een personage spelen dat naar zijn eigen idee niet twee-dimensionaal was. De jaren daarop volgde een serie zwarte, soms verontrustende satires van Marco Ferreri, waaronder l'Ape Regina, La Donna Scimmia en, in 1973, het geruchtmakende La Grande Bouffe.

Tot de andere films waarin hij was te zien behoren Pasolini's Porcile, Roger Vadims Barbarella en La Cage aux Folles van Edouard Molinaro, een klucht die vooral in Frankrijk en Amerika succes boekte. Een van zijn meest gedenkwaardige rollen was die van een angstige vijftiger in La Terrazza van Ettore Scola (1980). Tognazzi werd door regisseur Alberto Lattuada eens getypeerd als een natuurkracht: 'een boom die heel diep in de aarde is geworteld.'