Washington waarschuwt voor aanslag

WASHINGTON, 27 okt. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen. Als doelwitten voor de terroristen noemde het ministerie een passagiersschip in de oostelijke Middellandse Zee of een vliegtuig in Europa of het Midden-Oosten.

'Het risico van daden van internationaal terrorisme in Europa en het Midden-Oosten neemt toe', aldus een verklaring van de woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Richard Boucher. De waarschuwing is ingegeven door 'specifieke en geloofwaardige' informatie over een aanslag op een schip in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Bovendien, zo stelde Boucher, blijft de burgerluchtvaart een aannemelijk doelwit van terroristen. 'Zo'n operatie zou ieder ogenblik kunnen plaatshebben', zei hij.

De Amerikaanse bezorgdheid hangt onder andere samen met de waarschijnlijke uitlevering aan Israel van de 37-jarige Mahmoud Atta. Deze zit in de Verenigde Staten vast op verdenking van medeplichtigheid aan een aanslag in 1986 op een bus met joodse kolonisten op de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever. Atta was lid van de terroristische groep van Abu Nidal en deze heeft herhaaldelijk gedreigd met aanslagen indien Atta aan Israel wordt uitgeleverd. De uitleveringstermijn voor Atta verloopt eind deze maand. (AP, AFP)