Waarom zou je Dimple geven als Johnny Walker ook goed is?; 10vragen aan Kees Ploegsma

Elf jaar geleden werd Kees Ploegsma (45) aangesteld als manager van PSV. Hij volgde in die functie de gepensioneerde Ben van Gelder op. Onder Ploegsma ontdeed PSV zich van het etiket 'provincieclub'. De Eindhovenaren kregen zelfs internationaal aanzien met vier landstitels op rij en een Europa Cup. Na een mislukt seizoen dreigde een periode van zeven magere jaren aan te breken. Met een nieuwe trainer en aantal nieuwe spelers, die allen op initiatief van Ploegsma naar Eindhoven kwamen, zocht PSV dit seizoen tevergeefs de weg terug naar de Europese top. Aan de vooravond van het duel tegen Ajax (morgen in het Olympisch Stadion) geeft Kees Ploegsma tekst en uitleg over de niet al te florissante situatie waarin zijn voetbalbedrijf terecht is gekomen.

Kan de sponsoring van PSV in gevaar komen nu Philips dit jaar meer dan twee miljard gulden verlies gaat lijden?

Die signalen hebben mij niet bereikt, hoewel ons contract over een half jaar afloopt. Laat ik het nog eens uitleggen. PSV heeft met Philips Nederland een overeenkomst zoals elke club met een sponsor. De financiele middelen die ons ter beschikking worden gesteld staan in redelijke verhouding met wat andere topclubs in Nederland ontvangen. Wel hebben we daarbij het voordeel dat we gebruik kunnen maken van de know how van Philips. Bijvoorbeeld als we een advocaat of een fiscalist nodig hebben. Er is ook geen inmenging in ons bestuursbeleid. Ik heb het althans nog nooit meegemaakt en zelfs voorzitter Jacques Ruts (die toch bij de sponsor op de loonlijst staat, red.) is nimmer op zijn vingers getikt. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat we volgend seizoen met een andere naam op het shirt gaan spelen. Er is ook een strategie dat je juist meer aan de weg moet timmeren met reclame maken als het slecht gaat.

Aan de transfers van Ruud Gullit en Ronald Koeman naar respectievelijk AC Milan en Barcelona verdiende PSV een vermogen van dertig miljoen. Waar is dat geld gebleven?

Van dat bedrag is niets meer over. We hebben het leeuwedeel geinvesteerd in het stadion. Afgelopen zomer ging de laatste miljoen in de overkapping van het dakterras. Met een gedeelte van die dertig miljoen hebben we de contracten van spelers als Vanenburg en Romario verlengd. Door dit alles kon ik de afgelopen zomer pas nieuwe spelers aantrekken nadat ik anderen had verkocht. Zo kwam er een bedrag binnen van twaalf miljoen gulden, terwijl er voor tien miljoen gulden aan nieuw materiaal werd uitgegeven. We worden nu met het probleem geconfronteerd dat we opnieuw moeten investeren in het stadion, willen we straks aan de UEFA-normen voldoen die bepalen dat je geen staanplaatsen meer mag hebben. Als we overal zitplaatsen maken zakt de capaciteit van 27.000 naar 17, 18.000. En dan komen we al in de knel met ons toeschouwersgemiddelde van 23.000 in de competitie. De grote vraag is nu, met welke formule je die nieuwe tribune multifunctioneel kunt maken. Er moet iets achter zitten waardoor je zo'n acommodatie een jaar of twintig van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kunt gebruiken en niet een keer in de twee weken. We hebben wel allerlei wilde ideeen, maar we zijn er nog niet uit.

De uitschakeling in het Europa-Cuptoernooi door Montpellier noemde u een catastrofe. Zijn er achteraf aanwijsbare oorzaken te noemen?

Het probleem is dat het elftal dit seizoen nog niet een keer in de samenstelling heeft gespeeld zoals wij, het bestuur, dat afgelopen zomer voor ogen hebben gehad. Tegen Montpellier misten we vooral Gerets en Van Aerle. Twee spelers die qua mentaliteit net iets meer in huis hebben dan anderen die voor een goede mix zorgen. In de uitwedstrijd hebben we te zwak gespeeld. Het ellendige is natuurlijk dat het Montpellier maar was en niet Real Madrid, Bayern Munchen of AC Milan. Zoals die voorzitter steeds met de grensrechter langs de lijn meerende, dat was toch kinderlijke dwaasheid? De wedstrijden tegen Montpellier zijn pas vergeten als we het volgende Europa-Cupduel spelen. Zowel financieel als sportief. Het geeft toch een gek gevoel wanneer je nu op woensdag voor de buis zit. Normaal blijf je minimaal tot maart in het Cup-ritme.

U kondigde na de uitschakelingen bezuinigingen aan. Worden de kosten (twee miljoen) van het financiele debacle afgewenteld op de spelers?

Ik heb de afgelopen weken voor de grap gezegd dat ze maar moeten afzien van de recettedeling die ze te goed hebben na de wedstrijd tegen Montpellier. Maar daar valt niet aan te tornen omdat het contractueel is vastgelegd. We gaan pas snoeien bij de spelers als het een structurele zaak blijkt te zijn en voorlopig ga ik ervan uit dat we terugkomen. We zullen binnen de club op de kleintjes moeten letten en onze inkomstenbronnen dienen te vergroten. Wat dat laatste betreft denk ik ondermeer aan vriendschappelijke wedstrijden. In december spelen we tegen Everton. In de winterstop gaan we naar India op uitnodiging van de Tata Steelcompany. Daarnaast moeten we kijken of we nog meer met het stadion kunnen doen. We zijn nog niet helemaal vol behangen met reclame. Ik voorzie verder bezuinigingen in uitgaven voor hotels, vervoer, het PSV-blad en de ontvangst van gasten. Want waarom zou je Dimple schenken als Johnny Walker net zo goed is?

Wanneer is het seizoen van PSV compleet mislukt? Stapt u dan op?

Het seizoen is voor mij pas echt mislukt als we geen kampioen worden. De landstitel moet de teleurstelling van vroege uitschakeling tegen Montpellier goedmaken. We willen bovendien volgend seizoen weer aan het Europa Cup I-toernooi meedoen. Ik lees nu overal dat ik me het persoonlijk moet aantrekken als we daarin niet slagen. Ik ben hier werknemer en ik hoor wel van het bestuur of ik consequenties moet aanvaarden. Maar het mislukken van een seizoen zal toch niet allemaal op mijn bord terecht komen? Goed, ik ben verantwoordelijk voor alle aankopen. Maar er lopen hier ook nog mensen rond die ermee verder moeten werken. En ik zal straks toch niet te horen krijgen dat Bosman, Koeman en Popescu allemaal slechte spelers zijn.

Waarom breekt er bij PSV nooit een eigen jeugdspeler door?

Daar moet nu verandering in komen. We hebben niet voor niets de laatste drie, vier jaar ontzettend veel geinvesteerd in een jeugdinternaat en full-timetrainers. We zullen de komende jaren met de samenstelling van de selecties terdege rekening houden met de talenten van eigen kweek. De nummers dertien tot en met achttien onder de reserves moeten van onszelf zijn. We hebben de afgelopen jaren te weinig geduld gehad met de jeugd van PSV. Dat heeft ook geresulteerd in grote successen. Maar met de technische staf is al afgesproken dat we in de toekomst meer risico's gaan nemen om onze jeugdspelers te laten rijpen in het eerste team.

Leo Beenhakker zegt dat Ajax nog steeds geen kampioen hoeft te worden, maar PSV dat wel verplicht is met het oog op alle investeringen in spelers, de sponsors en de verkoop van dure business-seats.

Dat kunnen ze bij Ajax alleen nog dit seizoen zeggen. De club heeft zich een paar jaar op de vlakte gehouden. Door allerlei troubles kon er afgelopen zomer geen nieuw spelersmateriaal worden aangetrokken. Maar de Ajax-supporter zit niet te wachten op een club zonder ambities. Volgend seizoen gaat het elftal Europa weer in en dan neemt de druk in de competitie ook toe. Nee, na alles wat er gebeurd is kon Ajax makkelijk praten.

Hoe staat het met de plannen van PSV om deel te nemen aan een Europese competitie? Zingen jullie wat dat betreft een toontje lager nu het contact met de Europese top ver weg is?

Je bent een naam geworden en dat valt of staat niet met de ronde die je eruit ligt. We hebben met deze discussie alleen maar anderen aan het denken willen zetten. Je moet je afvragen of het huidige competitiesysteem in Nederland over twintig jaar nog wel bestaat. De concurrentie wordt steeds groter. Kijk naar de explosieve groei in belangstelling voor tennis en golf. De mensen komen straks alleen nog naar het voetbalstadion voor topamusement. Zelfs Bayern Munchen trok afgelopen dinsdag voor de Europa Cup slechts twaalfduizend mensen en in de Bundesliga speelt de club voor gemiddeld acht a negenduizend toeschouwers. Er wordt nog steeds volop overlegd op internationaal niveau. Onlangs bijvoorbeeld waren er tijdens het Barcelona-toernooi ook weer ideeen om op vrije data iets te organiseren omdat enkele tv-maatschappijen daarvoor belangstelling toonden. Het gaat erom, hoe kun je je minder kwetsbaar maken voor tegenvallers. Persoonlijk zou ik best aan een Nederland-Belgie-competitie willen meedoen. Er is bij onze zuiderburen immers altijd veel strijd.

Was het geen gok om met Bobby Robson in zee te gaan als opvolger van trainer Guus Hiddink?

Robson is puur op zijn voetbalkwaliteiten aangetrokken. We hebben niet specifiek naar een 'naam' gezocht, want Advocaat was ook een kandidaat, maar die lag al vast bij SVV. We wisten van Robson dat hij Ipswich destijds vrij continentaal liet voetballen. Daarom trok hij ook Muhren en Thijssen aan. We zijn absoluut niet ontevreden over Robson. Hij heeft een contract voor twee jaar. Dat wil niet zeggen dat we hem niet kunnen ontslaan. Maar dat is nu geenszins aan de orde.

Kunt u dit seizoen nog tussentijds nieuwe aankopen doen?

Daarvoor zijn geen financiele middelen beschikbaar. Als we kopen zouden we ook moeten verkopen. Ik ben met Hans van Breukelen in gesprek geweest over de verlenging van zijn contract dat aan het einde van het seizoen afloopt. Wij willen hem graag voor nog twee jaar vastleggen. Hans is nu 34, ik zie in hem nog steeds een topkeeper. Er zijn legio voorbeelden van 'oude' doelmannen. Zoals Zoff en Shilton. Met Pim Doesburg sloot ik op z'n 36ste nog een contract af. Ik heb met Van Breukelen afgesproken dat hij voor half januari laat weten wat hij wil. Hans is transfervrij en heeft laten doorschemeren dat hij naar Engeland kan. Zijn beslissing om bij ons te blijven hangt dus af van financien, hoewel wij hem geen mindere aanbieding hebben gedaan.

    • Erik Oudshoorn