Volleyballers tonen zich tegen Cuba echt topteam

RIO DE JANEIRO, 27 okt. Slechts vijf centimeter was het Nederlands voleybalteam volgens Ron Zwerver bij het wereldkampioenschap volleybal verwijderd van een plaats bij de laatste vier. Oranje verloor in een zeer enerverend gevecht dat bijna tweeeneenhalf uur duurde van favoriet Cuba (2-3; 15-8, 10-15, 15-11, 15-17 en 9-15), maar kreeg in de vierde set wel twee matchpunten. 'Bij de laatste', vertelde uitblinker Zwerver, 'glipte de smash van Despaigne net door mijn handen. Als die bal vijf centimeter naar rechts was geweest, hadden we hem gehad.' Zwerver was ervan overtuigd dat hij daarna zelf het beslissende punt had gescoord. 'Dan had ik zo hoog gesprongen, hoger dan ooit.'

Het sterke Oranje verspeelde gisteren in die vierde set de kans op een sensatie in Rio de Janeiro. Die gedachte zorgde na afloop voor een flinke kater bij de spelers. Pas veel later kwam het besef dat met deze prestatie in ieder geval is aangetoond dat Nederland nog steeds meetelt in de top van het volleybal. Speler Edwin Benne sprak van 'een welkome bevestiging' van de mogelijkheden van Oranje. Daarover hadden de eerdere optredens in Brazilie nog niet echt uitsluitsel gegeven.

Niet super

'Wat dat betreft hadden we zo'n wedstrijd nodig', vindt coach Harrie Brokking. Hij realiseerde zich ook dat Nederland nu wordt geacht de hoogste plaats in de troostronde, de vijfde, te bereiken. Met het lastige Bulgarije (met 3-0 verliezer tegen Sovjet-Unie) vandaag als tegenstander zal dat niet eenvoudig zijn. 'We krijgen het moeilijkste nog', weet Brokking. 'De spelers hebben tegen Cuba alles gegeven, zowel lichamelijk als geestelijk.' De Nederlanders zagen Cuba afgelopen zaterdag in Brasilia in het toptreffen van 3-0 van Italie winnen. Zij moeten toen hebben gedacht dat het team een paar maten te groot voor Oranje zou zijn. Brokking ontzenuwde donderdagavond die constatering door videobeelden van de wedstrijd te tonen. 'Daaruit bleek dat de Italianen veel punten hebben weggegeven en dat Cuba dus niet echt zo super was.'

Ron Zwerver constateerde: 'Individueel gezien zijn we stuk voor stuk minder dan de Cubanen. Ze zijn atletischer, sneller en hebben meer power. Maar nu blijkt dat we als ploeg toch ver kunnen komen'. Hij liet gisteren eens temeer zien een topspeler te zijn door een bijna foutloos duel te spelen. Het was dan ook geen toeval dat een Italiaanse spelersmakelaar een van de eersten was die de Amsterdammer met zijn prestatie feliciteerde.

Vele experts hadden de opleving van Oranje niet verwacht. Er viel in Brazilie veel kritiek te beluisteren over het feit dat Nederland na het vertrek van Posthuma, Zoodsma, Blange en Grabert blijft vasthouden aan het model waarin internationals niet bij een club uitkomen. 'Het is onzin om vier van je beste spelers uit de ploeg te laten', oordeelde Julio Velasco, technisch directeur van Europees kampioen Italie.

Harrie Brokking staat nog altijd achter het door Nederland gekozen systeem. Hij wijst op een speler als Martin van der Horst die door de dagelijkse trainingen met de nationale selectie in zeer korte tijd met sprongen is vooruitgegaan. Deze Van der Horst bleek gisteren tegen Cuba de enige dissonant in een verder soepel draaiende ploeg.

Bommen

De coach gaat meteen na het WK op zoek naar geschikte spelers die voor de noodzakelijke aanvulling van de selectie kunnen gaan zorgen. Deze groep zal volgens de met de clubs gemaakte afspraak eerst wekelijks een of twee keer met de internationals mee-trainen en na de nationale competitie zal Brokking zijn definitieve keuze maken. Hij zal dan zeer zeker de mentaliteit van de talenten laten meetellen. De huidige spelers blijken op dat gebied sterk. Zij bezweken tegen Cuba geen moment onder de spanning. Brokking had opdracht gegeven vol risico te serveren. De ballen moesten, zo zei de coach, 'als bommen' aan Cubaanse zijde vallen. En daar slaagde Nederland aardig in. Slechts dertien keer in vijf sets werd er fout geserveerd en elf keer, vooral door toedoen van Zwerver met zijn sprong-service, werd er rechtstreeks gescoord.

Brokking zei na afloop het niet voor mogelijk te hebben gehouden dat het team nu al tot deze prestatie in staat zou zijn. Hij verwacht dat het niveau in de komende tijd alleen nog maar zal stijgen en voorziet 'een geweldig gevecht' op weg naar de Olympische Spelen van 1992. De top in het volleybal is breed. Vandaar ook dat er bij Oranje niet meer over het oorspronkelijke doel van Arie Selinger, een gouden Olympische medaille in Barcelona, wordt gesproken. 'We leven van toernooi tot toernooi en zien wel waar we uitkomen', aldus Zwerver.

Brokking weet het nu nog aan een gebrek aan ervaring dat Nederland in de vierde set een riante voorsprong van 11-6 uit handen gaf. Ook dit team moet leren een vijfde set, waarin elke geslaagde actie een punt oplevert, te spelen. 'Een foutje kan je al de set kosten', aldus Brokking. Cuba had tijdens het WK al twee keer eerder een vijfde set gespeeld, tegen Bulgarije en Brazilie. Beide keren wonnen de Cubanen. Nederland hield in de beslissende set tot 7-8 stand, maar twee minder gelukkige passes van Selinger naar Benne betekenden de nekslag.

    • Hans Klippus