Telefoonnet in 1995 klaar voor Europees alarmnummer

DEN HAAG, 27 okt. Het Nederlandse telefoonnet zal pas in 1995 kunnen beschikken over het nieuwe Europese alarmnummer 112. Dat zegt mr. G. E. Lagerwaard, landelijk projectmanager bij de invoering van het Nederlandse alarmnummer, 06-11.

Als de Europese raad in november een voorstel voor de invoering van het alarmnummer goedkeurt, zal het in 1992 in negen EG-lidstaten worden ingevoerd. Belgie en Groot-Brittannie volgen tussen 1992 en 1995, Nederland pas in de loop van 1995, aldus Lagerwaard.

PTT-Telecom heeft die tijd nodig om de modernisering van het Nederlandse telefoonnet te voltooien. Ook moet de komende vijf jaar zo'n tien procent van de telefoonnummers worden gewijzigd; alle nummers die met een 1 beginnen moeten in de toekomst verdwijnen om de invoering van het alarmnummer 112 mogelijk te maken, aldus een woordvoerder van de PTT. In sommige steden kan er een cijfer worden voorgeplaatst, in kleinere plaatsen moet PTT-Telecom wachten met de wijziging tot een nummer vrij is. De uitgifte van nieuwe telefoonnummers die met een 1 beginnen is reeds geblokkeerd.

Omdat de overstap van 06-11 naar 112 verwarring kan veroorzaken zullen beide nummers waarschijnlijk nog een jaar naast elkaar operationeel zijn. Het alarmnummer kan worden gebruikt in noodsituaties: de aanvrager van het gesprek komt ongeacht de plaats waar deze zich bevindt in contact met een alarmcentrale die de melding doorspeelt naar de dichtstbijzijnde politiepost, brandweerkazerne of ziekenhuis.

Dat Nederland bij de invoering van het Europese alarmnummer achterloopt heeft volgens het ministerie van binnenlandse zaken niets te maken met het Nederlandse 06-11-project, dat onlangs werd voltooid. Het ministerie was, toen in december 1987 de eerste alarmcentrales in Eindhoven en Den Bosch werden geopend, op de hoogte van de komst van het nieuwe Europese alarmnummer. De PTT hield er rekening mee bij de bouw van de centrales.

Ondertussen worden ook alle 7.000 telefooncellen in Nederland zodanig aangepast dat alarmcentrales vandaaruit gratis kunnen worden gebeld. De 3.000 nieuwe telefooncellen die de PTT vanaf begin dit jaar tot 1995 jaarlijks in gebruik neemt, zijn wel voorzien van de benodigde technische apparatuur.