Sanering Philips weer verrassing voor beleggers

AMSTERDAM, 27 okt. Geen dividend, een verlies dat oploopt tot boven de eerder geschatte 2 miljard gulden en geen prognose voor het volgende jaar: de beleggers die dachten dat het ergste leed bij Philips dit jaar wel was geleden werden deze week ruw uit hun droom gewekt.

De koers van het geplaagde elektronicaconcern zakte na de mededelingen van extra massa-ontslagen afgelopen donderdag onder de twintig gulden. Dat betekent dat het aandeel inmiddels op een derde van de intrinsieke waarde van ongeveer 60 gulden ligt.

Hoewel in analistenkring enthousiast werd gerept over de krachtdadigheid waarmee Philips dan toch eindelijk de problemen te lijf gaat, lijkt het laatste vertrouwen van beleggers in Philips zoetjesaan weg te ebben. Want het Philips-bezit van 80 procent van Polygram heeft een waarde van 4,5 miljard gulden. Dat is ongeveer fl.16 per aandeel. Bij een koers van fl.19,80, waar de week mee afgesloten werd, heeft de belegger dus nog fl.3,80 over voor de overige bezittingen van het concern.

Zonder de vaderlandse beschermingsconstructies was Philips waarschijnlijk al lang en breed opgekocht en gesaneerd. De pijnlijke ontslagen komen er nu ook, zodat met een beetje goede wil kan worden gesteld dat de beschermingsmaatregelen hooguit voor enig uitstel hebben gezorgd. Belangrijk verschil blijft evenwel dat anders dan bij een vijandige overneming bestuursraad en commissarissen van Philips volledig buiten de saneringen blijven.

Misschien dat in dezen nog enige verandering komt door het proces van het wat Stalinistisch aandoend 'kritisch zelfonderzoek' dat de huidige topman Timmer de Philipstop in het vooruitzicht heeft gesteld. Met uitzondering van de onfortuinlijke bestuursvoorzitter Van der Klugt (opvolger van de huidige voorzitter van de raad van toezicht Dekker) liggen de daders vooralsnog op het kerkhof. En Van Der Klugt is eigenlijk nog buiten zijn schuld de laan uitgestuurd, zo kon deze week worden vernomen van zijn opvolger.

Alsof volgende week nog niet genoeg te kniezen valt op de 'Dag van het aandeel', kwam ook DAF deze week met tegenvallende halfjaarcijfers. Een aanzienlijk verlies, in plaats van de kleine winst die eerder voorspeld was. DAF sloot de week af op fl.19, wat na een koers van fl.22,10 van vorige week vrijdag toch weer een lelijke val van zo'n 14 procent is.

Naast het somberende recessiesfeertje dat de kop dreigde op te steken was er gelukkig ook nog goed nieuws. Hoogovens handhaafde zijn winstprognose van 310 miljoen gulden voor dit jaar.

De koers van Pakhoed steeg dinsdag met fl.5 tot fl.199,50 en sloot de week af op fl.197,80, terwijl ook Furness in koers steeg. De koersbewegingen waren het gevolg van het technische handelsspel dat onstond na het verzet van 20 procent van de aandeelhouders van Furness op het te laag geachte bod van Pakhoed. Dat alles onder leiding van het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity, dat op deze manier weer eens voor een aangename afwisseling zorgt door een steen te gooien in de kabbelende eendenvijver van het Nederlandse aandeelhouderswereldje. *

Volgende week mag ICA Holding weer terugkomen in de officiele notering. ICA, met een boeiend verleden in onder meer het Sasea-netwerk van de Italiaanse financier Florio Fiorini, verlaat daarmee het strafbankje van de niet officiele notering, waar het in juni wegens aanhoudend gehannes met informatie aan de beleggers op was terechtgekomen.

    • Steven Adolf