Rode Kruis naar Koeweit en Irak

DEN HAAG, 27 okt. Het Nederlandse Rode Kruis zal zo snel mogelijk, bij voorkeur maandag al, een missie naar Irak en Koeweit sturen om de situatie van de Nederlandse gijzelaars in ogenschouw te nemen. Als zich openingen in die richting zouden voordoen, zal ook worden geprobeerd de gijzelaars vrij te krijgen. Dat is echter, volgens een woordvoerder van de organisatie, niet de eerste doelstelling van de reis.

Morgen verwacht het Nederlandse Rode Kruis antwoord van haar zusterorganisatie in Bagdad, de Rode Halve Maan, op een gisteren gedaan verzoek tot bemiddeling bij de reis. De missie zal worden geleid door het hoofd internationale zaken, mr. P. Tjittes. Het team zal verder alleen bestaan uit artsen en verpleegkundigen. Men wil naar 'alle plaatsen' waar Nederlandse gijzelaars worden vastgehouden. In Bagdad zitten zestig gijzelaars, in Koeweit-stad vijf en in de Iraakse havenstad Umm Qom verblijven 104 Nederlandse baggeraars, die daar de laatste hand leggen aan het uitdiepen van een vaargeul naar de Golf.

Gisteren hebben twee vertegenwoordigers van familieleden van gijzelaars een gesprek gevoerd met Rode Kruis-voorzitter mr. J. J. van der Weel. Zij deden het formele verzoek een missie naar Bagdad te sturen. Nadat daarover contact was geweest met het ministerie van buitenlandse zaken is besloten zo snel mogelijk een team gereed te maken.