Poging tot goudroof uit vliegtuig op Schiphol

SCHIPHOL, 27 okt. Twee mannen hebben gisteravond op Schiphol een vliegtuig op de taxibaan tot stilstand gedwongen in een poging het toestel te beroven.

De overvallers sloegen op de vlucht toen de gezagvoerder van de Boeing 737 vol gas gaf. De politie zoekt de daders onder de werknemers van de 450 bedrijven die op de luchthaven zijn gevestigd.

De Boeing, vlucht KL 316 uit Zurich, had volgens onbevestigde berichten goud aan boord met een waarde van ongeveer zeven miljoen gulden. Het toestel werd na de landing om even over half negen op taxibaan 27 tot stoppen gedwongen door een geel Volkswagenbusje van de luchthavendienst.

De piloot zag daarna op zijn instrumentenpaneel dat het bagageluik rechts achteraan het vliegtuig werd geopend. Hij gaf gas en waarschuwde de verkeerstoren. Toen de politie arriveerde waren de mannen verdwenen. De KLM deelde later op de avond mee dat er niets uit het bagageruim werd vermist.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij wil niet zeggen wat voor lading het vliegtuig aan boord had. Op de vraag of het ging om goud antwoordde hij dat 'de KLM inderdaad regelmatig dergelijke ladingen vervoert'. De KLM-woordvoerder noemde de overval 'een unieke zaak'.

Het luchthavenbusje is later op de avond elders op het terrein van de luchthaven leeg aangetroffen. De twee mannen hadden het busje, dat onder andere wordt gebruikt om vliegtuigen naar hun plaats te leiden, gestolen. Op het moment van de diefstal zat de sleutel in het slot, verklaarde R. E. Hirs van de dienst Luchtvaart van de rijkspolitie. De politie zoekt nog uit of dit de normale gang van zaken is op Schiphol, aldus Hirs.

Dat de gezagvoerder van de Boeing midden op de taxibaan het stopteken van het busje opvolgde is volgens de politie-woordvoerder 'niet abnormaal, zeker niet op een vliegveld midden in een verbouwing zoals Schiphol'. Ook het feit dat het bagageluik niet was afgesloten is normaal, aldus de KLM.

De cockpitbemanning van de Boeing heeft 'oog in oog' met de overvallers gestaan en wil daarom niet in de openbaarheid treden. De politie beschikt over een duidelijk signalement van de twee mannen maar wil dit in belang van het onderzoek niet prijsgeven. Zij moeten volgens de politie zeer goed bekend zijn op de luchthaven.

De 110 passagiers hebben volgens de KLM en de politie van de overval nauwelijks iets gemerkt; het incident duurde drie minuten.