Oppositie bij Furness wil aanblijven commissaris

ROTTERDAM, 27 okt. Aandeelhouders Furness die het bod van Pakhoed te laag vinden en van plan zijn hun bijna dertig procent niet aan te melden, willen dat de commissarissen van Furness aanblijven om ook hun belangen te behartigen als Pakhoed de meerderheid heeft.

'Wij willen niet dat U meteen de pakhoed opzet en opstapt, ' aldus mr. De Beaufort van het advocatenkantoor Stibbe Blaisse, die zei het Amerikaanse beleggingsfonds Fidelity te vertegenwoordigen, gisteren op een informatieve aandeelhoudersvergadering.

Fidelity stoorde zich eraan dat de commissarissen van Furness geen onafhankelijke partij een oordeel had laten geven over de waarde van het bod van Pakhoed (een half aandeel Pakhoed plus 65 gulden voor ieder aandeel Furness). De Amro, die Furness terzijde staat, vond Fidelity niet onpartijdig omdat deze bank ook emissies voor Pakhoed verzorgt en nu in een concern zit met ABN-dochter Bank Mees en Hope, die voor Pakhoed de fusie verzorgt.

De Amsterdamse Investeringsbank, die ook voor Fidelity optreedt, vindt de aandelen Furness ten minste 200 gulden waard. Amro-bestuurder W. Jiskoot wees er even op dat de Amro indirect aandeelhouder in de Amsterdamse Investeringsbank is.

De oppositie stoorde zich vooral aan de zinsnede in het biedingsbericht dat zo spoedig mogelijk na gestanddoening van het bod van Pakhoed de raad van commissarissen van Furness zal vervallen. Pakhoed doet zijn bod al gestand als ten minste twee derde wordt aangemeld. 'U hebt er blijkbaar geen rekening mee gehouden dat er wel eens minderheidsaandeelhouders over kunnen blijven in een beursgenoteerd Furness', aldus de oppositie tegen president-commissaris mr. O. Hattink.

Zelfs verzekeraar Amev, die zijn aandelen wel zal aanmelden, moest constateren dat aanblijven van de commissarissen gewenst was. Twee commissarissen van Furness zullen op 5 november worden benoemd tot commissaris bij Pakhoed. De andere vier krijgen een vertrekpremie van samen 225.000 gulden. Het bod van Pakhoed staat open tot 9 november. Fidelity zal niet aanmelden.