Griekse oppositie boos over nieuwe kieswet

ATHENE, 27 okt. Kort na de voor haar tamelijk bevredigend verlopen gemeenteraadsverkiezingen heeft de Griekse conservatieve regering-Mitsotakis een nieuwe kieswet ingediend die op 8 november moet zijn aangenomen. Alle oppositiepartijen hebben al met grote ontstemming gereageerd.

De Nieuwe Democratie (ND) is sinds april aan de macht met 47 procent van de stemmen en een minieme meerderheid in het parlement van 151 op de 300 zetels. Volgens de nieuwe kieswet kan de grootste partij met 43 a 44 procent een behaaglijke meerderheid in het parlement in de wacht slepen. De tweede partij nu de socialistische PASOK zou dan veel minder zetels krijgen, ook als zij slechts een a twee procenten achterblijft.

In een poging om de vorming van een volksfront met de communisten te verhinderen, wordt de in grootte derde partij met een aardige premie beloond. Niettemin heeft ook communistenleider Florakis gisteren betuigd dat zijn partij alleen genoegen neemt met een stelsel van volstrekte evenredigheid. Voor het eerst in de geschiedenis komt er een kiesdrempel, van drie procent, en dat is volgens Mitsotakis 'in overeenstemming met de kieswetgeving in de meeste democratische landen'.

De drempel is kennelijk gericht tegen groepen die bij de laatste verkiezingen nog net het parlement haalden: de kleine rechtse DIANA, de 'Groenen' en twee islamitische groeperingen, en die met de nieuwe wet zeker zullen verdwijnen.

De Griekse traditie wil dat, gewoonlijk kort voor elke electorale krachtmeting, een nieuwe kieswet wordt uitgedokterd door de partij die aan de macht is. De spitsvondigste was die van 1956 waardoor een groepering met 49 procent in de oppositie bleef en de rechtse regeringspartij met 48 procent aan de macht kon blijven.

De nu ingediende wet doet daar qua alchemistisch vernuft niet veel voor onder. Mitsotakis verdedigt zich met het argument dat deze wet, bij uitzondering, al aan het begin van de regeringsperiode wordt ingediend en dat er tot mei 1994 nog heel wat kan veranderen. Er is echter nauwelijks iemand in Griekenland die gelooft dat deze regering nog drieeneenhalf jaar kan regeren met de huidige benarde meerderheid.

    • Frans van Hasselt