Foto

In de grote steden van Hongarije is het verkeer lamgelegd door wegversperringen, opgeworpen door boze taxichauffeurs. De actie is gericht tegen de aangekondigde verhoging van de benzineprijs met zeventig procent. Alle grensovergangen werden geblokkeerd. Toengistermiddag de politie aanstalten maakte de blokkades in Boedapest met geweld te breken, sloten duizenden voetgangers zich bij de protesterende taxichauffeurs aan. Later werden twee metrostations en het ministerie van industrie ontruimd na bommeldingen. De regering voert aan dat Hongarije slechts voor vierdagen brandstof heeft en dat intrekking van de prijsverhoging tot een 'ramp' zou leiden. Minister van binnenlandse zaken Horvath wees er in een radiotoespraak op dat 'de buurlanden van Hongarije maatregelen hebben geaccepteerd die nog veel strenger zijn' en dat er 'geen keus is dan die tussen de orde en de chaos'. De regering neemt deprotestacties zo ernstig dat minister van defensie Lajos Fur is teruggeroepen van een bezoek aan Brussel. (FotoEPA)