Explosieven bij olie-installaties in bezet Koeweit

WASHINGTON, 27 okt. Irak heeft explosieven aangebracht bij alle olieraffinaderijen en andere olie-installaties in Koeweit om die in het geval van een aanval op te blazen. Dat hebben Amerikaanse regeringswoordvoerders gezegd.

Volgens hen is het er Irak kennelijk om te doen de economische basis van Koeweit te vernietigen als het in het kader van een oorlog zou worden gedwongen Koeweit te ontruimen. Irak zou nu grote hoeveelheden chemicalien en in de olie-industrie te gebruiken machines en apparatuur vanuit Koeweit naar Irak overbrengen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat ook raffinaderijen worden ontmanteld en evenmin dat er een eind wordt gemaakt aan de raffinage van olie.

De door de Iraakse invasie verdreven premier van Koeweit, Saad al-Abdullah al-Sabah, heeft gisteren gezegd dat het hem niets kan schelen als Koeweit zou worden verwoest bij een militaire aanval op Irak. De premier, die overigens bekendmaakte dat bij de Iraakse inval 4200 Koeweiti's om het leven zijn gekomen, zei 'als Koeweiti en als verantwoordelijk functionaris' bereid te zijn 'alles op te offeren' voor de bevrijding van zijn land.

Het Bulgaarse parlement heeft gisteren besloten een symbolisch contingent van vrijwilligers ter beschikking te stellen van de internationale strijdmacht in Saoedi-Arabie.

Onze correspondent in Bonn, J. M. Bik, voegt hieraan toe:

'Onder bepaalde voorwaarden' is president Saddam Hussein bereid om de omstreeks vierhonderd Duitse gijzelaars uit Irak en Koeweit vrij te laten. Dit heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken, Genscher (FDP), gisteren desgevraagd bevestigd na een gesprek in Bonn met zijn Britse collega Hurd.

Een van de Iraakse voorwaarden is dat Genscher zelf naar Bagdad komt om over de vrijlating te onderhandelen. 'Maar dat is nog lang niet alles', zei Genscher, die niet van plan is om op de Iraakse offerte in te gaan. Met Hurd, die ook met kanselier Kohl sprak, was Genscher het geheel eens dat over de vrijlating van gegijzelden niet kan worden onderhandeld.

Uit Irak keerden gisteren vier gegijzelde Duitse werknemers van een Keulens bouwbedrijf terug naar huis. De directie van hun bedrijf had in Bagdad om de vrijlating van 38 werknemers gevraagd.

Het Duitse massablad Bildzeitung meldt vandaag dat 120 Duitse gegijzelden oud-kanselier Willy Brandt in een brief hebben gevraagd 'onder alle omstandigheden' naar Bagdad te komen om over hun vrijlating te praten. De 77-jarige Brandt, die erevoorzitter van de SPD en voorzitter van de Socialistische Internationale is, was vorige week door de Iraakse ambassadeur benaderd voor een bemiddelingspoging zoals de Britse oud-premier Edward Heath heeft ondernomen. Heath keerde eerder deze week met 33 Britse gijzelaars naar Londen terug.

Brandt heeft begin deze week duidelijk gemaakt dat hij alleen naar Irak gaat als de Bondsregering het daarmee eens is en als bovendien niet alleen Duitsers maar ook gegijzelden van andere nationaliteiten vrijgelaten zouden worden. Toen de Duitse regering geen voorstandster bleek van zo'n missie-Brandt, besloot de oud-kanselier daarvan 'voorshands' af te zien. Tot zover onze correspondent.