Eerlijke tienerverhalen over 'slijmerige' zoenen

Sinds vorig jaar bundelt de KRO zijn jeugd- en jongerenprogramma's onderde titel Kresj. Behalve die naam hebben de programma's een zekerekwaliteitsnorm gemeen. Amerikaanse tekenfilms zal men in deze rubriek bijvoorbeeld niet aantreffen. Liever geeft men Nederlandse producenten opdracht oorspronkelijke programma's te produceren en uit het buitenland worden slechts de betere jeugdfilms aangekocht.

Aan het begin van het nieuwe seizoen zijn alle programma's in Kresj tien weken lang gewijd aan het thema 'liefde, vriendschap en seksualiteit'. Uit gesprekken met medewerkers van de Kindertelefoon bleek namelijk dat dat het onderwerp is wat jongeren het meeste bezighoudt. Tachtig procent van de gesprekken die de Kindertelefoon jaarlijks voert gaan over het thema.

Behalve in buitenlandse drama-produkties en in een reeks korte televisie-uitzendingen van de kennismakingsrubriek Zalige Liefdeslijn die al langer op radio 3 is te beluisteren, komt het thema tot uiting in de vijfdelige programmareeks Smoor! waarvan vanavond de eerste aflevering is te zien. Jongeren varierend in de leeftijd van 12 tot 19 jaar vertellen hierin hun ervaringen met de liefde. Soms zijn dat hele onschuldige, prille ervaringen, soms gaan ze wat verder.

In ieder geval zijn het allemaal eerlijke verhalen. De zestien-jarige Vincent vertelt bijvoorbeeld over zijn opschepperij tegenover vrienden over een nachtelijke vrijpartij onder een lantarenpaal, waar in werkelijkheid slechts wat was gezoend. De jongere Nani heeft nog nooit gezoend, maar het lijkt haar 'slijmerig' dus ze heeft nog 'niet zo'n haast'. En de negentien-jarige Peter vertelt openhartig over zijn gevoelens nadat hij had gereageerd op een contactadvertentie. Gaandeweg begrijpen we dat het gaat om een andere man. Droog, maar niet afstandelijk, doet hij uit de doeken hoe uit dat eerste contact een verliefdheid kon groeien die klaarblijkelijk nog voortduurt.

De interviews worden onderbroken door straatinterviews, waaronder in de eerste aflevering de toevalstreffer van een jongen en een meisje die 'gisteren' uit elkaar zijn gegaan. Zelf kijken ze ook nog wat onwennig tegen de nieuwe situatie aan, maar de toch wat intieme vragen gaan ze niet uit de weg. 'Wat is het mooiste geweest?' 'De hele liefde voor elkaar'. Ontwapenende televisie die niet alleen jongeren zal boeien.

TV Vooraf Smoor, zondag, Ned.1, 18.35uur.

    • Bas van Lier