Banken krijgen harde klappen op beurs New York

NEW YORK, 27 okt. De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren flink omlaag gegaan.

Vooral de bankfondsen en het computerbedrijf Unisys kregen harde klappen. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 48,27 punten tot 2.436,14, een verlies van bijna twee procent. Er sloten 369 fondsen hoger en 1152 lager. De omzet kwam uit op een mager totaal van 131 miljoen aandelen tegen 142 miljoen de dag ervoor.

Wall Street stond evenals de Europese beurzen onder invloed van de groeiende vrees voor oorlog in de Perzische Golf. Daar kwamen specifieke problemen van bepaalde bedrijven bovenop. Manufacturers Hanover leed een fors koersverlies door de mededeling dat een dividendverlaging wordt overwogen. Andere bankfondsen werden meegetrokken. Unisys moest een groot deel van de toch al lage koers inleveren wegens vrees voor liquiditeitsproblemen bij het bedrijf. De computerfabrikant zit diep in de rode cijfers.

Op de valutamarkt in New York ging de dollarkoers iets omlaag. Tegen het slot van de handel werd fl.1,7060 genoteerd tegen fl.1,7105 op donderdag. In Amsterdam werd gisteren gesloten op fl.1,7095.