Verbijstering na saneringen Philips

ROTTERDAM, 26 okt. Regering, gemeente Eindhoven, vakorganisaties en concurrenten hebben met verbijstering en geschokt gereageerd op de gisteren aangekondigde reorganisaties bij Philips.

Financiele analisten in Amsterdam en Londen daarentegen zijn vol lof over de rigoureuze ingrepen. Eindelijk duidelijkheid, eindelijk doortastend ingrijpen, is hun commentaar.

Het concern maakte gisteren bekend dat bovenop een eerder gemelde sanering van 10.000 banen nog eens 35.000 tot 45.000 van de 286.000 werknemers moeten verdwijnen. Dit betekent dat voor 1992 een op de zeven banen zal vervallen. De Industriebond FNV verwacht dat in Nederland 7.000 tot 10.000 van de 57.000 banen zullen worden geschrapt.

In een eerste reactie noemde minister Andriessen (economische zaken) de herstructurering 'een gevoelige schok voor onze economie'. 'Ik kan me er nauwelijks een voorstelling van maken', zei de bewindsman.

Het CDA-kamerlid J. van Iersel sprak over een 'drama'. Zijn PvdA-collega W. van Gelder toonde zich eveneens geschokt over de omvang van de sanering. Toch vindt hij het 'verstandig dat de Philips-directie in een keer schoon schip maakt'.

De vakorganisaties en centrale ondernemingsraad reageerden gisteren kwaad en ontzet. 'Ik ben erg geschrokken', zei W. ter Welle, bestuurder van de Federatie voor Hoger Philips Personeel (FHPP), vlak na de bekendmaking. Hij zei het onverteerbaar te vinden dat er geen extra-budget is om de ontslagen te bekostigen. 'Het is onacceptabel dat er geen geld is voor sociale ondersteuning.'

Alleen personeel ontslaan biedt nog geen toekomstperspectief, zei N. Broers, bestuurder van de industriebond FNV. 'De vraag is of je er bent met ontslagen, er moeten ook maatregelen komen in de sfeer van produkten, het produktieproces en de positie van Philipsprodukten op de markt.'

Het Eindhovense gemeentebestuur zegt dat de sanering bij Philips een grote schok betekent voor de economische structuur van de stad. 'Maar het licht gaat hier beslist niet uit', zei vanmorgen wethouder drs. C. M. A. Brocken (economische zaken). 'Eindhoven is gelukkig meer dan Philips en DAF.'

In een eerste reactie zei een zegsman van de Japanse concurrent Sony: 'We hopen zeer dat Philips zijn huidige moeilijkheden te boven komt. Je moet niet vergeten dat dit concern onze leermeester is geweest. Overigens zie ik Philips met zijn wereldwijd vertakte netwerk en samenwerkingsverbanden nog niet een twee drie van de markt verdwijnen.'