Uitbraak gelukt na 'enig graafwerk'

ROTTERDAM, 26 okt. De drie gedetineerden die woensdag hebben geprobeerd te ontsnappen uit het Rotterdamse huis van bewaring De Schie, hebben bij hun poging 'enig graafwerk' verricht. Dat is het enige wat de directeur van De Schie, L. Jansen, kwijt wil over de manier waarop de gedetineerden te werk zijn gegaan. Twee van hen zijn op de binnenplaats door bewaarders gesnapt. Een wist met een touw over de buitenmuur te ontsnappen. Hij is nog voortvluchtig.

Jansen noemt de lezing van de architect van De Schie, C. Weeber, 'flauwekul.' Volgens Weeber hebben de gevangenen een ondergrondse tunnel gebouwd om het luik te bereiken en vandaar over de buitenmuur te kunnen ontsnappen.

Jansen: 'De indruk wordt gewekt dat we te maken hebben met een vertoning van The Great Escape, maar dat is onzin. Bij een tunnel denk ik aan een mijnschacht en die kun je niet bouwen wanneer je niet over zwaar materieel beschikt. Daarvan is geen sprake. Er is enig graafwerk verricht om via het luik buiten het gebouw te komen. Het muizegaatje dat gegraven is, hebben we afgesloten.'

De nog voortvluchtige gedetineerde kon ongezien de muur bereiken omdat in de desbetreffende hoek van het terrein geen camara hing. Die zal alsnog worden bevestigd.

De Schie is eind vorig jaar in gebruik genomen. 'Zo'n ontsnapping komt hard aan. Je wordt in je beroepseer aangetast, ' zegt de directeur.

Dit jaar is het al een aantal gedetineerden gelukt om uit te breken uit pas gebouwde huizen van bewaring. In mei bijvoorbeeld lukte het twee gedetineerden te ontsnappen uit de nieuwe gevangenis De Grittenborg in Hoogeveen. Zij zagen kans via het dak over de buitenmuur te komen. De geluidsinstallatie die hun pogingen had moeten registreren, werkte niet en de muur was nog niet af.

Voor de ingebruiknemening was De Grittenborg nog uitvoerig getest door 220 'proefgedetineerden'. Volgens justitie bleek toen wel dat er een aantal mankementen waren maar niets wees toen op een defect aan het dakalarm. Dat is inmiddels verholpen.

Begin dit jaar ontsnapten twee gedetineerden uit het huis van bewaring in Zwaag, vlak bij Hoorn. Ook dit was nog maar enkele maanden in gebruik. Het tweetal had de tralies voor de celramen doorgezaagd en via aan elkaar geknoopte lakens maakten zij de sprong naar de vrijheid.

Zodra de celdeur achter een gedetineerde dichtvalt houdt vaak maar een gedachte hem bezig: hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer weg. 'We proberen de gedetineerde bij ons te houden maar we kunnen hem natuurlijk niet verbieden na te denken over de manier waarop hij zou kunnen ontsnappen. Wanneer we ontsnappingen willen voorkomen moeten we architecten de opdracht geven bunkers te laten bouwen en dat is niet ons beleid, ' aldus een woordvoerster van het ministerie van justitie.

Volgens het ministerie is het voor een architect ondoenlijk om bij het ontwerpen van huizen van bewaring voor honderd procent rekening te houden met de vindingrijkheid van gedetineerden op het gebied van uitbreken.