Trio Aparis: bewijs dat Duitsers niet voor jazz in dewieg zijn gelegd

Duitse jazzmusici zijn in Nederland niet populair. Peter Herbolzheimer, Alexander von Schlippenbach, Axel Zwingenberger, zelfs hun namen blijven jazzfans halverwege in de strot steken. Duitse musici swingen niet, zij zien er niet aantrekkelijk uit en zij zijn bovenal ontzettend saai. Dat er, zoals vaker, ook in dit cliche wel iets waars steekt, bleek gisteren in Den Haag waar de Duitse groep Aparis zijn Nederlandse debuut maakte. Vooral tergend traag, maar bij vlagen ook in tempo, demonstreerde de groep bijna twee uur lang niet geschikt te zijn voor enig podium. Voor een cultuursalon was de muziek te willekeurig, voor een rockhok te stijf en voor een jazzhonk te pretentieus.

Op veilige afstand van het publiek en van elkaar lijken de musici, alledrie ingebouwd in een flink assortiment elektronica, er vooral op uit zonder fouten hun eerste cd na te spelen. Die cd (ECM 1404) zou het in de beschaafde huiskamer wellicht heel aardig doen, maar de Kees van Baarenzaal is gevuld met een paar honderd mensen, voornamelijk muziekstudenten, die gesticht of geamuseerd, maar in elk geval onderhouden willen worden. Natuurlijk horen zij best dat Markus Stockhausen prima trompet en bugel kan spelen en wellicht zijn zij heel jaloers op het machtige instrumentarium van diens jongere broer Simon. Maar wat moeten zij in godsnaam met dat snuifje Philip Glass, dat vleugje Weather Report en die overdaad aan lange, vaak eindeloos uitstervende tonen?

Gezien het kader waarin deze muziek werd gepresenteerd, een nieuwe serie Delta Jazz Concerten, is misschien nog belangrijker de vraag wat de jazzfan ermee moet. Want dat blijft een raadsel: waarom deze serie uitgerekend met een groep met zo'n miniem gehalte aan jazz-feeling moet worden geopend. Heeft de jazz-afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, naar eigen zeggen 'de enige echte' jazz-opleiding in Nederland, puur voor het gemak even leentjebuur gespeeld bij de hoofdvleugel van dat instituut, waar vader Stockhausen, de fameuze Karl Heinz, zo ongeveer kind aan huis is?

Delta Jazz Concerten 1990 in Den Haag wordt vervold met Scapes, Pietro Tonolo Quartet, Roadside Picknick, Brotherhood of Jazz (vanavond Het Paard), Rostov Trio, No Spa en Naima (zaterdag Theater Korzo), John Schroder Trio, Fra Fra Big Band Sound (zondag, theater Pepijn).

    • Frans van Leeuwen
    • Jo Thones . Gehoord
    • Simon Stockhausen