Studentenbond onderzoekt rol voorzitter bij actie

UTRECHT, 26 okt. De Landelijk Studenten Vakbond (LSVb) stelt een commissie in die de rol van de huidige voorzitter R. Giesberts en penningmeester A. Kemphorst bij de bezetting van de Informatiseringsbank in april van dit jaar moet onderzoeken.

Giesberts, die tijdens de actie nog geen voorzitter was, en Kemphorst treden tot de komende ledenvergadering volgende week zaterdag niet op als woordvoerders voor de bond.

De bestuursleden moeten, zo werd gisteren bekend, in februari terecht staan wegens hun betrokkenheid bij de bezetting van de Informatiseringsbank in Groningen waarbij voor ruim vier ton schade werd aangericht. De aanklacht luidt 'lokaalvredebreuk'. 'Vernielingen worden ons niet ten laste gelegd en daar zijn wij ook niet schuldig aan', schrijven Giesberts en Kemphorst in een gezamenlijke verklaring. De bond heeft zich destijds gedistantieerd van de gewelddadigheden waarmee de bezetting gepaard is gegaan.

De onderzoekscommissie brengt verslag uit op de ledenvergadering. Aanvankelijk besloot de bond geen maatregelen te nemen. De commissie is toch ingesteld omdat de bond de 'schadelijke publiciteit zoveel mogelijk wil beperken'. Volgens een woordvoerder is een bestuurswisseling vooralsnog niet aan de orde.