Sri Lanka geeft toe: er zijn 10.000 politieke gevangenen

COLOMBO, 26 okt. De regering van Sri Lanka heeft gisteren toegegeven dat 10.000 mensen die verdacht worden van sympathie voor een linkse terreurbeweging worden vastgehouden in kampen. Colombo bevestigde ook dat militairen van het regeringsleger hebben deelgenomen aan doodseskaders.

Organisaties voor de rechten van de mens hebben de Sri-Lankese regering herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij buitengerechtelijke executies en moordpartijen, maar Colombo ontkende dit steeds.

Onderminister van defensie Ranjan Wijeratnie zei gisteren dat militairen en politieagenten hadden deelgenomen aan wraakacties tegen leden van het Volksbevrijdingsfront, een marxistische beweging die tot eind vorig jaar bloedige aanslagen uitvoerde. Vrijwel alle leiders van het front kwamen vorig jaar om het leven, waarna van de beweging weinig meer is vernomen. 68 leden van de veiligheidsdienst zijn aangehouden en zullen worden vervolgd in verband met de wraakacties, aldus Wijeratne.

De bewindsman zei dat inmiddels 3.000 leden van het Volksbevrijdingsfront zijn vrijgelaten, maar dat 10.000 nog steeds worden vastgehouden. Wat er met de extremisten zal gebeuren zei hij niet. De Europese Gemeenschap had eerder deze week Colombo haar verontrusting overgebracht over de situatie van de mensenrechten en gezegd dat economische hulp mogelijk in gevaar zou kunnen komen. (DPA, Reuter)