Sanering Philips niet uniek

ROTTERDAM, 26 okt. De herstructureringen bij Philips nemen duizelingwekkende vormen aan net zoals de kosten van die operatie. Maar de ingrepen zijn in de elektronica-industrie niet uniek. Gerenomeerde bedrijven als AT en T, General Electric en IBM zijn Philips in de jaren tachtig voorgegaan.

Onder leiding van president Jack Welch schrapte General Electric meer dan 100.000 van de 400.000 banen. Ook stootte hij een groot aantal bedrijfsonderdelen af, die samen een kwart van de concernomzet vertegenwoordigden.

Het Amerikaanse AT en T, 's werelds grootste telecommunicatieconcern, begon vijf jaar geleden met een ingrijpende kostenbesparingsactie die 75.000 van de 373.000 banen heeft gekost. In 1988 reserveerde de onderneming in een klap 6,7 miljard dollar voor afschrijvingen op verouderde apparatuur en voor herstructurering. Daardoor leed AT en T dat jaar een verlies van 1,7 miljard dollar.

Ook IBM, 's werelds grootste computerfabrikant, legde vorig jaar 2,3 miljard opzij voor herstructureringen. Dat geld werd onder meer gebruikt voor afvloeiing van 10.000 werknemers. In de drie jaar daarvoor had IBM het personeelsbestand in de Verenigde Staten al met 27.000 mensen teruggebracht tot 216.000.