Saddam laat 690 Bulgaren uit Irak vertrekken

BAGDAD, 26 okt. De Iraakse president, Saddam Hussein, heeft gisteren toestemming gegeven voor het vertrek uit Irak van ongeveer 690 Bulgaren.

Saddam maakte het nieuws over de Bulgaren bekend na een onderhoud met de Bulgaarse vice-president Atanas Semerdjiev. Bijzonderheden over het vertrek van de Bulgaren gaf de Iraakse president niet.

Westerse diplomaten meldden verder dat het vertrek van de circa 300 Franse gijzelaars uit Irak, waarover verwarring was ontstaan, zaterdag zal beginnen. In Parijs werd gisteren officieel ontkend dat de Franse president, Francois Mitterrand, een aanval op Irak verwacht voor 6 november zoals in de media was bericht.

Ook vier van de tachtig Zweden die als gijzelaars werden vastgehouden in Irak zijn gisteren vrijgelaten. Na onderhandeling met een hoge Zweedse diplomaat, besloot Irak de vier vrij te laten.

President Saddam Hussein heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Koerden in het noorden van zijn land. Hij beloofde zich te zullen inspannen om hen welvaart te bezorgen. Als dit na vijf jaar niet zou zijn bereikt, aldus de Iraakse leider, dan hadden de Koerden het volste recht om weer de wapens op te nemen tegen de regering in Bagdad.

De Iraakse televisie vertoonde gisteren beelden van het bezoek van Saddam aan Sulaimaniyah in de stromende regen. Hij bezocht verschillende families thuis en bad met de bewoners in een plaatselijke moskee. Om Saddam stonden duizenden Koerden, die anti-Westerse leuzen schreeuwden en trouw aan Irak schreeuwden.

In dezelfde plaats brak in maart 1988 een tyfus-epidemie uit, die volgens Koerdische artsen met opzet was aangericht door de Iraakse autoriteiten. Volgens hen ging het om biologische oorlogsvoering van Irak. Elders in het noorden van het land gebruikten de Iraakse militairen ook chemische wapens tegen de Koerden. (Reuter, AFP)