'Rooks wilde de lastige Planckaert kwijt'

Ploegleider Peter Post ligt momenteel zwaar onder vuur. Een viertal renners van Panasonic, van wie er inmiddels drie zijn vertrokken, heeft geen goed woord over voor de chef d'equipe. Gert-Jan Theunisse roept dat Post geen poot heeft uitgestoken om hem te helpen in zijn slepende dopingaffaires, Steven Rooks schreeuwt van de daken dat de teamleider zijn vak niet meer verstaat, terwijl Jean-Paul van Poppel en Teun van Vliet geld eisen van de ex-zesdaagsekeizer uit Amstelveen. Er gaat geen dag voorbij of het staat in de krant: Post is op het verkeerde pad. Zeer tot ergernis van Henk Lubberding.

VOORST, 26 okt. Zijn hele leven als wielerprof heeft de veteraan Lubberding gediend onder Post. De renner uit Voorst, momenteel wegkapitein, wil zijn carriere aan het einde van het volgende seizoen afsluiten. Hij rekent op een succesrijke nieuwe competitie voor Panasonic, na het rampjaar 1990. 'De laatste anderhalve maand loopt het weer goed. Tevoren ging alles mis, met de Tour de France als dieptepunt. Post werd de zondebok. Onzin, er waren veel schuldigen.'

Steven Rooks. Topper Steven Rooks, de pas naar Buckler verhuisde jonge miljonair, oordeelde onlangs na zijn derde breuk met Post dat de laatste aan zijn pensioen toe was. Post hoorde in zijn ogen niet meer in de volgauto thuis. Lubberding: 'Rooks heeft als kopman gefaald. Ik vind het ronduit vreemd dat hij Post zo nauw bij die afgang betrok. Want Post is na de Tour de France niet een keer bij wedstrijden aanwezig geweest, terwijl hij tevoren betrekkelijk weinig van de partij was. Hij liet dat werk meestal over aan zijn assistenten, Ferdi VandenHaute en Walter Planckaert. En als Post er wel was, dan hield hij gewoonlijk zijn mond.'

Lubberding stoorde zich aan dat zwijgen. Want het was naar zijn idee niet bevordelijk voor de sfeer. 'Planckaert had, misschien als verlengstuk van Post, wel eens een grote bek. Maar de vedetten in de ploeg accepteerden dat niet. Planckaert was als renner namelijk tamelijk gemakkelijk ging het een dag niet dan stapte hij af en nu stond hij ineens te bulderen. Ze zeiden niks tegen Post van communicatie was geen sprake maar Rooks en Theunisse wilden die lastige Planckaert heel graag kwijt. Ze stookten de knechten op zich tegen hem te verzetten, zodat hij zou worden ontslagen. Zover is het gelukkig niet gekomen, mede door mijn bemiddeling. Er zijn ten slotte enkele verhelderende gesprekken gevoerd.'

De ergernis. Rooks en Theunisse waren samen voor een jaarsalaris van twee miljoen gulden binnen gehaald. Maar in het voorjaar deden ze in het geheel niet van zich spreken. Later ook niet in de Tour, waar Theunisse zelfs niet eens mocht starten. Van Poppel, ook een grootverdiener, liet het inmiddels overal afweten. Lubberding: 'Wij helpers hebben er best begrip voor als het de kopmannen niet lukt de koers naar hun hand te zetten. Maar het geeft grote ergernis, wanneer ze dat laatste niet eens proberen en zoals Rooks, Theunisse en Van Poppel, dikwijls gewoon achter in het peloton gingen hangen. Waar werken wij dan de hele dag voor?'

Lubberding dacht daarbij ook aan zijn portemonnee. 'De kampioenen hebben topsalarissen. Wij verdienen ook niet slecht, maar we kunnen ook de prijzen en de premies best gebruiken. Rooks, Theunisse en Van Poppel hadden in dat opzicht geen oog voor ons en dat is naar mijn idee zacht gezegd tamelijk a-sociaal.'

De dopingkwestie. Dat de stemming bij Panasonic in de lente al verre van goed was lag ook aan de betrapte Theunisse. Lubberding: 'Oosteuropese nieuwkomers als Ekimov en Ludwig zag je voortdurend piekeren. Zo van: zit ik met Theunisse, die gebruiker, in dezelfde ploeg? Wat zou ik dan allemaal krijgen toegediend? Overigens vind ik dat Theunisse over de afwikkeling van zijn affaire niet moeilijk moet doen. Post heeft manager Peter Bonthuis opgedragen meteen alles in het werk te stellen om de zaak uit te laten zoeken. Zelf had Post daarvoor in het begin geen tijd; de belangrijke Tour de France had al zijn aandacht nodig.'

De betalingen. Theunisse heeft Post beschuldigd verschillende renners niet of te laat te hebben betaald. Lubberding: 'Ik zou niet weten wie dat zijn, behalve Theunisse zelf dan. Het overmaken van zijn salaris is inderdaad korte tijd vertraagd wegens zijn dopingzaak. Vroeger stond in je contract dat je eruit vloog wanneer je werd betrapt. Theunisse moet niet klagen, hij heeft zijn poen gehad. Wat Van Vliet betreft, ik vind dat hij zeurt. Hij moet eens ophouden over de vijftien mille, die hij via de ingewikkelde Jersey-constructie bij Panasonic zou zijn misgelopen. Daar zit die Boskamp natuurlijk achter.'

Andre Boskamp, ex-bondscoach bij de amateurs, is ook adviseur van Van Poppel. Voor de laatste eist hij van Post een schadevergoeding van anderhalf miljoen gulden. Post zou en dat stond in veel kranten te lezen in de Tour mondeling met Van Poppel zijn overeen gekomen dat de sprintkoning nog twee jaar voor hem zou rijden, maar nu spreekt hij slechts nog over een intentie om daarover te praten. Lubberding: 'Ik weet niet wat er precies is afgesproken. Maar het is een heel slechte zaak dat Boskamp er advocaten en rechters bij haalt. Hij brengt daarmee het wielrennen grote schade toe. Wat zullen de sponsors en kandidaat-sponsors wel niet denken? Boskamp is knap op weg onze sport te vermoorden.'

    • Guido de Vries