Politie A'dam pakt overval harder aan

AMSTERDAM, 26 okt De Amsterdamse politie heeft een nieuwe methode ontwikkeld om het grote aantal roofovervallen in de hoofdstad te bestrijden. Onderzoekers hebben de afgelopen maanden groepen en groepjes jongelui die zich regelmatig schuldig maken aan deze overvallen volgens de politie voor een zeer groot deel Noord-Afrikanen, Antillianen en Surinamers in kaart gebracht. Ook is er nu een goed overzicht van de plaatsten waar de meeste overvallen zich voordoen. De belangrijkste figuren, van wie nagenoeg vast staat dat zij onder hun vrienden het plegen van roofovervallen stimuleren, zijn bij de politie bekend en worden in de gaten gehouden.

'Naast de traditionele methode om na aangifte op zoek te gaan naar de dader zullen onze zogeheten target-teams zich voortaan concentreren op verdachten die op grond van eerdere vergrijpen in onze dossiers staan gesignaleerd. Op het moment dat die een overval plegen pakken we ze op heterdaad', aldus een politiewoordvoerder.

De target-teams, die over twee maanden operationeel worden, zullen nauw samenwerken met het al bestaande roofovervallen-coordinatieteam. Dit zogeheten Roco-team heeft het afgelopen jaar al succes geboekt. Werden vorig jaar tussen 1 april en 1 juli in Amsterdam nog 1.452 roofovervallen gepleegd, in dezelfde periode van dit jaar waren dat er 973.

Politiewoordvoerder K. Wilting, die deze cijfers bekend maakte, zegt 'Het aantal overvallen, voor ons nog steeds prioriteit nummer een, moet nog veel verder naar beneden. Het motief van de overvallers heeft tegenwoordig veel minder dan vroeger te maken met drugsverslaving. Het gaat bij die jongelui tegenwoordig meer om mooie auto's, vrouwen, drank en gokken waar ze geld voor nodig hebben.'