'Plumpudding' Douglas knock-out

LAS VEGAS, 26 okt. Evander Holyfield, de 28-jarige ongeslagen uitdager, heeft in Las vegas met een knock-out zege na 1 minuut 10 seconden in de derde ronde de wereldtitel zwaargewicht van alle drie de boksorganisaties (WBA ' WBC en IBF) overgenomen van titelhouder James 'Buster' Douglas. Beide boksers namen bij het prestige-duel in het Mirage-hotel van Las Vegas, waar de ringplaatsen duizend dollar kostten, hun eigen sores mee de (openlucht)ring in. Douglas genoot sinds de gedenkwaardige februaridag, waarop hij Mike Tyson knock-out sloeg, zo geducht van de goede dingen van het leven, dat hij 17,2 kg meer op de weegschaal bracht dan zijn tegenstander. Holyfield zag de avond voor het gevecht zijn imago van keurige echtgenoot en oppassende vader van drie kinderen verscheurd door zijn vrouw Paulette, die via haar advocaat liet weten, dat Evander in de echtvereniging net zo'n bruut was als Mike Tyson. De vuisten van Holyfield verdwenen diep in de vetlaag, die Douglas had aangekweekt. Zo te zien had de 30-jarige titelhouder zich nogal lichtvaardig voorbereid op het het duel, waaraan hij zo'n 24 miljoen dollar verdiende.

Als hij zich probeerde te onttrekken aan de regen van slagen , die Holyfield op hem neer liet komen, trilde zijn lichaam als een plumpudding. Duane Ford, een lid van de bokscommissie van Nevada wilde hem een half uur voor het begin van de wedstrijd nog even op de regels wijzen en vond de kampioen in diepe slaap op een tafel met een stapel handdoeken onder zijn hoofd. 'Hij zag er erg vredig uit, toen ik hem wekte.'

Net zo vredig zag Douglas eruit toen Holyfield hem met een directe naar het hoofd definitief had geveld. Het duurde bijna vier minuten eer hij de kracht vond op te krabbelen. Voor Douglas was het de vijfde nederlaag in dertig partijen. Mike Tyson was in zekere zin mede-slachtoffer van zijn val. Deze kan zijn revanche om de wereldtitel wel vergeten. Zelfs een treffen met Holyfield, waar manager Don King zeventig miljoen dollar voor over heeft, zal geruime tijd op zich laten wachten. Naar het zich laat aanzien, mag George Foreman, 41 inmiddels, als eerste proberen Holyfield de titel te ontnemen.

De strijd om de wereldtitel was sportief gezien een flop, financieel echter een topper. Met 42 miljoen dollar aan inkomsten vestigde promotor Steve Wynn, die zich na lang gerechtelijk touwtrekken met de organisatie mocht belasten, een nieuw record. (Reuter)