Philips zakt onder de twintig gulden

ROTTERDAM, 26 okt. De koers van Philips zakte vandaag onder de twintig gulden op een Damrak dat deelde in de internationale trend omlaag. Tokio en Wall Street hadden ook al terrein prijs moeten geven.

AMSTERDAM. Amsterdam liet vanochtend het hoofd weer helemaal hangen. Lagere beurskoersen allerwegen, stijgende olieprijzen en toenemende spanning in de Golf misten hun uitwerking niet. Een wat hogere dollar kon daar niet tegenop. Na een al lagere opening kalfden de prijzen steeds verder af en de handelaren reageerden hier erg mismoedig op. De affaire bleef aan de lage kant, zodat het aanbod in lege markten viel. De algemene stemmingsindex stond rond het middaguur anderhalve punt lager op 96,8.

De twee Eindhovense concerns Philips en DAF werden verder omlaag gezogen. DAF belandde fl.1,60 lager op fl.18,90 en Philips zakte net onder de grens van fl.20. Akzo lag flauw in de markt met een verlies van fl.1,40 op fl.76,50 en de andere chemiereus DSM liet fl.f 1,60 liggen op fl.81,50. Unilever verloor bijna fl.1 op fl.148,10 en KLM fl.0,60 op fl.21,20. Koninklijke Olie was op fl.135 prijshoudend.

In de financiele sector werd Aegon fors lager aangeboden op fl.110,70, een verlies van fl.3. Papierwaarden lagen eveneens onplezierig. KNP zakte fl.1,50 in waarde tot fl.37 en BT twee kwartjes tot fl.54,50. Ook de uitgevers moesten enig terrein prijsgeven. Van de havenfondsen was het voor Nedlloyd gedaan met het herstel. De reder verspeelde fl.1,40 op fl.38,80. Pakhoed en Internatio konden zich handhaven terwijl VOC ruim fl.1 terug moest naar fl.38,60.

Vliegtuigbouwer Fokker was zeer zwak met een achteruitgang van fl.2 op fl.37,30. Hoogovens, die de verwachtingen voor dit jaar kan handhaven, moest toch een halve gulden terug naar fl.53,50. Stork, die ondershands fl.2 miljoen aandelen heeft geplaatst ter financiering van een overneming, werd fl.1,50 lager geprijsd op fl.44,30. Volmac, die de laatste dagen goed in de markt lag, had onder winstnemingen te lijden en moest vijf dubbeltjes afgeven op fl.29,70. HCS verspeelde twee dubbeltjes op fl.12,20.

Op de lokale markt heerste een grote kalmte. Content, die het bedrijf Schoevers wil overnemen, kwam na een dag rust terug in de notering op fl.23,20 en dat was fl.0,70 meer dan woensdag werd betaald. Desseaux, die de aandelen wil splitsen, boekte fl.5 winst op fl.253. Daarentegen werden Krasnapolsky en Twentsche Kabel tevergeefs aangeboden, moest Emba fl.13 terug naar fl.236 en zakte Koppelpoort fl.7 naar fl.270. TOKIO. Deaandelenkoersen op de beurs van Tokio zijn vandaag met gemiddeld 1,4 procent omlaag gegaan. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 fondsen daalde met 346,99 yen tot 25.005,64 na donderdag nog met bijna 476 punten omhoog te zijn gegaan.

De daling hield verband met een toenemende vrees voor oorlog in het Midden-Oosten en de stijging van de olieprijzen die daaruit voortvloeide. De omzet bedroeg 500 miljoen aandelen na 724 miljoen op de donderdag. NEW YORK. De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren lager gesloten ondanks een hogere obligatiemarkt. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 20,05 punten tot 2.484,16. Er sloten 618 fondsen hoger en 847 lager. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 142 miljoen aandelen tegen 150 miljoen op woensdag.

De beurs opende hoger onder invloed van de doorbraak bij de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen. Het effect daarvan was echter snel uitgewerkt. Handelaren schreven de koersverliezen vooral toe aan verkopen via computerprogramma's, waarvoor overigens geen duidelijke aanleiding werd gezien. Een sterke stijging van de olieprijzen had slechts een beperkte negatieve invloed. De beurs lijkt gewend geraakt aan forse prijsschommelingen op de oliemarkt.