Onzekerheid aan de poorten

EINDHOVEN, 26 okt. Aan de poorten van Philips Strijp is de verslagenheid en onzekerheid groot, hoewel werknemers de noodzaak van een grondige reorganisatie inzien. Het is half acht vrijdagmorgen. Op de parkeerplaats bij de drie ingangen waait een gure wind. Werknemers haasten zich naar de enorme complexen.

Een 43-jarige storingzoeker bij Consumer Electronics verwoordt de heersende stemming bij de werknemers: 'Timmer is een capabele man en wat hij nu doet had al veel eerder moeten gebeuren. Maar voor ons werknemers doemt nu de slopende onzekerheid op: wie moet weg? Geen enkele afdeling schijnt uitgezonderd te zijn. Een op de zes a zeven banen vervalt'.

Districtsbestuurder J. Cuperus van de Industriebond FNV: 'Bij de Philipsmensen heerst een zekere gelatenheid. Ze hebben begrip voor het feit dat Timmer tracht de hele onderneming efficienter te laten werken. Maar bovenal heerst de angst over wat boven hun hoofd hangt'.

Een 35-jarige vrouw, die al 18 jaar bij de personeelsdienst werkt: 'Het is shockerend. Het ergste is dat niemand wil vertellen waar bij onze afdeling de klappen gaan vallen'.

'Het was te verwachten', verzucht een monteur van de gereedschapswerkplaats, al 30 jaar werkzaam bij Philips. De 47-jarige man vreest dat zijn eigen baan op de tocht staat. 'Sedert vorig jaar zijn 30 man van 40 jaar en ouder er bij ons uitgegaan. Een gigantische verspilling van kennis'.

'Bij de service afdeling gaat een op de vijf werknemers er uit, mijn eigen baan staat ook op de tocht', weet een 46-jarige Philipsman te vertellen. 'Dat is veel te voorbarig', denkt een collega, sedert drie jaar in dienst, hardop. Hij vindt het 'netjes' dat zijn afdeling werd ingelicht over de ontslagen voordat de pers werd geinformeerd. 'De meeste collega's moesten het nieuws uit de krant vernemen'.

Een 27-jarige bedrijfseconoom, sinds drie jaar werkzaam op de afdeling automatisering van Consumer Electronics: 'Een goede zaak, die reorganisatie. hoewel wat onderzoekprojecten op de lange baan worden geschoven, zie ik nog voldoende carrierekansen bij dit bedrijf'.

Een 22-jarige computerprogrammeur bij Consumer Service ziet daarentegen haar toekomstdromen vervliegen. 'Het is vandaag de spannendste dag in mijn leven. Ik zit nog in mijn proeftijd. Gisteren was mijn chef naar een begrafenis. Misschien word ik vandaag wel ontslagen'.

Zelfs de norse bewaker bij de hoofdpoort van Strijp 2 wil graag zijn zegje doen over de reorganisatie. 'Ik weet het niet meer. Misschien moeten zelfs wij voor onze baan vrezen.'