Nationalistische onrust Slowakije na nieuwe taalwet

BRATISLAVA, 26 okt. In de Tsjechoslowaakse deelrepubliek Slowakije is grote onrust ontstaan over een nieuwe taalwet, die het parlement gisteravond heeft aangenomen. De wet bepaalt dat het Slowaaks de officiele taal is van de deelrepubliek, maar staat toe dat minderheden hun eigen taal als officiele taal blijven gebruiken in regio's waar ze meer dan tien procent van de bevolking uitmaken. De duizenden aanhangers van de Slowaakse Nationale Partij (SNP) die tijdens het debat over de wet bij het parlementsgebouw demonstreerden, reageerden woedend op de beslissing en eisten het aftreden van parlementsleden die de wet steunden. De SNP is voorstander van een wet die het Slowaaks als enige officiele taal toestond. President Havel van Tsjechoslowakije heeft de vrees uitgesproken dat het Slovaaks nationalisme de stabiliteit van het land zal schaden, en heeft opgeroepen tot kalmte. (AP, Reuter)