Meteoroloog: kans op nieuwe 'januaristorm'

ROTTERDAM, 26 okt. Er is een kans dat Nederland komende maandag wordt geconfronteerd met een zeer zware storm, vergelijkbaar met die van 25 januari van dit jaar. Volgens meteoroloog H. Otten van het bureau Meteo Consult ontwikkelt zich ten westen van Ierland een diepe depressie die volgens de berekeningen van het Europese weerbureau maandagmiddag boven de Noordzee zal zijn beland.

De depressie ontwikkelt zich volgens hetzelfde principe als de storm die Noord-Europa op 25 januari teisterde, in de zin dat de depressie zich 'op een ideale afstand van Ierland vormt en zich een met grote snelheid naar het Europese vasteland beweegt', aldus Otten. 'De kans op windkracht negen maandag is op dit moment negentig procent, de kans op hogere windsnelheden tien tot vijftig procent.'

Volgens Otten is het zeer moeilijk nu al te zeggen welke koers de depressie neemt en hoe hoog de windsnelheden zullen zijn. 'Dat hangt van zeer veel factoren af en kan pas met duidelijkheid worden gezegd in de nacht van zondag op maandag. Misschien trekt de depressie weg ten noorden van de Waddeneilanden en blijft de storm beperkt, misschien trekt de zwaarste storm wel over Belgie, het is nu nog niet te zeggen. Datzelfde geldt voor de windsnelheden. Tussen windkracht elf en twaalf is voor meteorologen weinig verschil, maar windkracht twaalf richt wel aanzienlijk meer schade aan.'

Otten zegt 'zeker geen paniek' te willen zaaien. 'Het is gewoon zo dat er iets staat te gebeuren, maar hoe het uitpakt is nog onduidelijk.'